Mariánský sloup na Staroměstském náměstí měl definitivně zmizet

Praha – Organizovaný dav žižkovských hasičů a anarchistů strhl Mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Celou akci, která se udála 3. listopadu 1918, vedl žižkovský bouřlivák Franta Sauer. Rozvášněný dav byl týden po vyhlášení samostatné republiky přesvědčen, že ničí habsburský symbol. To se ale hluboce mýlil. Mariánský sloup nechal v roce 1650 postavit císař Ferdinand II. jako vděk Pražanům za ubránění města před Švédy.

„Důkazem toho, že byl Mariánský sloup postaven na paměť obléhání Prahy švédskými vojsky, je obraz Panny Marie Rynecké, u kterého se Pražané modlili na Staroměstském náměstí,“ podotkl Jan Bradna ze Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu.

Samotné strhávání sloupu bylo velice dramatické. Na jeho obranu se totiž postavili staroměstští obyvatelé. Žižkováci nakonec staroměstské protivníky přemohli, a k zemi se tak skácelo pětadvacet tun pískovce. I spisovatel Jaroslav Seifert se o akci zmiňuje ve svých dílech. Franta Sauer nesměl po této akci vkročit na Staroměstské náměstí. Trhovkyně po něm dokonce házely shnilé ovoce.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)

O zhotovení nového Mariánského sloupu se stará sochař Petr Váňa

Společnost za obnovu Mariánského sloupu usiluje už dvacet let o jeho znovupostavení. Celou dobu naráží na nepochopení a nezájem města. Sochaři Petru Váňovi zbývá k dokončení nového Mariánského sloupu rok, maximálně rok a půl. Jedná se o téměř dokonalou kopii barokního díla. Na jeho stavbu se používá jednak italského pískovce, jednak toho, který je dovezen až z Indie. Váňa s kolegy pracují na obnovení Mariánského sloupu už spoustu let bez sebemenší záruky. Navíc jim jejich práci nikdo nezaplatí.

„V barokní době byla Praha spolu s Mariánským sloupem a Staroměstským náměstím označována jako duchovní střed Evropy,“ vysvětlil Bradna. Zhruba dvě třetiny původní sochařské výzdoby Mariánského sloupu má ve své expozici Lapidárium Národního muzea.

Mariánský sloup ale ani po jednadevadesáti letech od stržení nevydal všechna svá tajemství. V navážce pod dlažbou staroměstských domů, na přísně utajovaném místě, leží dosud jeho neobjevené části. Odborníci teď připravují jejich vyzvednutí. Zda Mariánský sloup skutečně znovu vyroste, není stále jisté. Památkáři a historici se ale shodují na tom, že Staroměstskému náměstí rozhodně chybí.

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí
Zdroj: ČT24