Budou v České Lípě jezdit autobusy na zavolání?

Česká Lípa – Autobusy na zavolání – taková by mohla být budoucnost městské hromadné dopravy v České Lípě. Například pozdě večer by autobus na trasu podle jízdního řádu vyjel pouze po telefonické objednávce. Radnice o tom zatím uvažuje. Kromě lepších služeb očekává hlavně úspory.

Podle českolipské radnice by se autobusy na zavolání hodily zejména při ranním svozu dětí do mateřských škol nebo jako noční spoje ke zpožděným vlakům. Ne všechny linky jsou teď vytížené. Starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS) podotkla, že některé spoje jezdí pouze s jednociferným počtem cestujících.

Vít Horáček z odboru dopravy Městského úřadu Česká Lípa dodal, že autobus na zavolání by se uplatnil i o víkendech. Služba ale nebude fungovat jako taxi, jak dopředu vzkazuje českolipská radnice. „Všechna vozidla se budou držet tras a zastavovat v klasických zastávkách,“ doplnil Vít Horáček.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

V Rychnově nad Kněžnou jezdí autobusy na telefonickou objednávku už pět let. Reakce lidí z České Lípy jsou různé. Jednatel společnosti Audis Bus Milan Cedidla upozornil na velkou propagaci, kterou je potřeba realizovat hlavně zpočátku provozu této služby.

Vedle zkvalitnění služeb jsou tu i úspory. Zavedení autobusů na zavolání v České Lípě je tím pravděpodobnější, čím více město bude muset šetřit. Autobusy českolipské MHD přepravily v loňském roce na 15 linkách milion dvě stě tisíc cestujících. Letos stihly přepravit stejný počet už do září.