Podnikatel Horsky a bezmocný Děčín

Ústí nad Labem - Děčínem opět zní jméno Jan David Horsky. Kontroverzní podnikatel odkoupil v roce 2000 od města patnáct domů za patnáct a půl milionu korun. Lidem, kteří v nich bydleli, pak ale zavíral vodu, plyn i elektřinu. Dnes už v nich téměř nikdo nežije a Horsky chce domy prodat zpátky městu, ovšem za víc než desetinásobek ceny.

Jako domy duchů působí některé objekty v centru Děčína. Většina původních obyvatel se kvůli problémům s vlastníkem nemovitostí raději odstěhovala jinam. V domech jim Jan David Horsky nechával vypnout elektřinu, plyn i vodu. „Nepřipouští žádný podíl odpovědnosti na tom, proč lidi odešli, proč neměli vodu,“ popisuje situaci primátor Děčína Vladislav Raška.

Jedním z mála nájemníků, kteří v těchto bytech zůstali, je třiaosmdesátiletá paní Marie, která tu bydlí už přes čtyřicet roků. Podle ní to ale komfort není. Už několik let si vodu musí kupovat v obchodě. Komunikace s majitelem budovy není jednoduchá a zřejmě bude ještě horší. „On vypadá dost špatně, je po nějaké těžké nemoci,“ říká nájemnice bytu Jana Davida Horskeho Marie Komlošiová.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Jan David Horsky koupil domy před devíti lety od města s tím, že se v nich bude dál bydlet. Po čase ale nastaly problémy. „Pan Horsky nechtěl například podepsat smlouvu s dodavateli tepla nebo smlouvy na odběr vody,“ uvádí bývalý starosta Děčína Vladimír Medek.

Potíže se ale stupňovaly. Město ho sice žádalo o nápravu, víc ale nezmohlo. Domy postupně chátraly. Teď je Horsky nabízí městu zpět. Jeho vedení to ale za současnou cenu odmítá. Podnikatel koupil kdysi patnáct domů za patnáct a půl milionu korun, dnes jich nabízí osmnáct, ale za cenu dvě stě třicet milionů. „Tato částka je nad současné možnosti ekonomiky města Děčína,“ přiznává Vladislav Raška.

Posledním obyvatelům v domech kontroverzního podnikatele teď přibyla další starost. Bojí se, kdo bude novým vlastníkem objektů, pokud je někdo za zmíněnou cenu koupí.