Plzeň se snaží integrovat cizince

Plzeň – Se zajímavým způsobem, jak sblížit obyvatele s etnickými menšinami ve městě, přichází plzeňská radnice. Na náměstí Republiky probíhá první ročník akce nazvaný „Svět začíná v Plzni“. Multikulturní projekt je součástí rozsáhlého programu integrace cizinců, kterou město realizuje už několik let. Festival by měl pomoci při překonávání a zmírňování mýtů a stereotypů ve vztahu k odlišným etnickým skupinám. Zároveň by chtěl mírnit pocity možného ohrožení ze ztráty vlastní identity a naopak ukázat možnosti obohacování při vzájemném soužití.

Vidina výdělků sem před pár lety přivedla ze zahraničí tisíce lidí a někteří Plzeňané si na soužití s nimi jen těžko zvykají. Z řady cizinců jsou vinou krize bezdomovci, nemají peníze ani na jídlo. „Cizinci se na našem území pohybují často bez platného víza, nemají u sebe průkaz totožnosti ani zaplacené zdravotní pojištění,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Pavla Lohrová. Přestože cizinců už v Plzni zdaleka není tolik jako třeba před rokem, oficiálně je jich tu teď 13 a půl tisíce, problematika jejich integrace stále patří k těm nejpalčivějším problémům radnice. „Musíme se vyrovnat s tím, že cizinci budou součástí našeho života, a proto se s nimi musíme naučit žít,“ potvrdila náměstkyně primátora města Marcela Krejsová.

Také akce „Svět začíná v Plzni“ má pomoci sblížit Plzeňáky s etnickými skupinami – nenásilnou cestou, pomocí třeba i jídla nebo kultury. „Snažíme se ukázat hudbu v původním aranžmá,“ vysvětlil Bohdan Rajčinec z Ukrajinské iniciativy ČR a Vasilij Stachniv z této organizace doplnil: „Magistrát města Plzeň nás oslovil jako cizince trvale žijící v České republice.“ Zuzana Slezáková, garant sekce Služby pro cizince ÚSO Magistrátu města Plzně, dodala: „Návštěvníci akce mohou shlédnout výstavu komiksů Czechmade o práci cizinců, dále filmy z festivalu dokumentárních filmů Jeden svět a workshopy jednotlivých etnických menšin.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Program akce vyvrcholí zítra odpoledne. Návštěvníkům je tu k dispozici i tzv. Schengenbus, což je speciální mobilní pracoviště cizinecké policie.

Program na integraci cizinců
Zdroj: ČT24