Úřednice na Karlovarsku i přes machinace s pozemky zůstává na stavebním úřadu

Karlovy Vary - Karlovarská městská rada dnes po svém mimořádném jednání neodvolala z funkce vedoucí stavebního úřadu Ivanu Doubovou podezřelou z porušení zákona o střetu zájmů při prodeji pozemků. Žena zastupitelstvu neoznámila vlastnictví zemědělských parcel, které se v územním plánu posléze změnily na lukrativní stavební plochy. Úřednice tak vydělala miliony korun na změně územního plánu, kterou sama navrhla.

„Paní Doubová neporušila zákon o střetu zájmů, který se nota bene v procesu pořizování změny územního plánu zřizoval od 1.1.2007, protože nebyla předkladatelem a neschvalovala tento územní plán. Stejně tak ani ve správním řádu neporušila žádné ustanovení, protože není osobou na kterou se paragraf 8 vztahuje,“ vyjádřil se pro novináře primátor Werner Hauptmann (ODS).

Nevinu Doubové podle Hauptmanna potvrdilo několik právních analýz, mj. z ministerstva vnitra i krajského úřadu. Rada se proto shodla na tom, že neexistuje důvod ani pro odvolání Doubové, ani pro zrušení pracovního poměru. Její počínání nelze označit ani jako přestupek, konstatoval primátor. Za podstatné radní považují to, že Doubová v době, kdy se začala změna územního plánu připravovat, svůj vztah k dotčeným pozemkům řádně oznámila přímému nadřízenému. Tím byla tehdejší tajemnice magistrátu. Hauptmann označil celý případ za mediální kampaň vedenou s cílem Doubovou diskreditovat.

Ředitel Krajského úřadu v Karlových Varech Roman Rokůsek:

„Zásadní je to, zda radní a zastupitelé byli informováni, nebo ne. V případě, že o tomto informováni nebyli, pak došlo k jasnému porušení ustanovení o střetu zájmů.“

Hauptmann obvinil opozici z rozpoutání kampaně, ta to označila za nehoráznost

Petr Kulhánek:

„Karlovy Vary si dnešním dnem uřízly další grandiózní ostudu, která se bude rovnat formátu proslulé losovačky.“

Kampaň rozpoutala část opozice v zastupitelstvu, konstatoval Hauptmann. Podotkl, že je mu ale záhadou, proč to udělala skoro dva roky poté, co se změny s pozemky udály. Doubová dnes prohlásila, že vztah k pozemkům řádně oznámila a není si vědoma jakéhokoliv pochybení. Pozemky ve Staré Roli s manželem nabyla přímou restitucí, a nešlo tedy prý o žádnou spekulaci související s jejich dalším zhodnocením. „Vítám dnešní rozhodnutí rady. Pouze potvrdilo všechny právní analýzy, které jsem si nechala zpracovat,“ podotkla Doubová.

Opoziční zastupitel Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa) uvedl, že v Karlových Varech si v poslední době zvykl na ledacos, ovšem tentokrát předčilo rozhodnutí rady všechna jeho očekávání. „Radní ztratili naprosto kontakt s realitou a jakoukoliv sebereflexi. A to, že obvinili opozici z vyvolání kampaně, je naprostá nehoráznost, kterou snad nemá cenu jakkoliv komentovat. Jsme z toho znechuceni,“ dodal.