Záchranná stanice v Pavlově se stará o ježky

Havlíčkův Brod - Ochranáři přírody varují, že malým ježkům není třeba pomáhat – do zimy se stačí vykrmit sami. Už teď se totiž plní záchranné stanice nalezenci, o nichž si lidé myslí, že by mohli v zimě umrznout. Nemocný ježek se pozná podle toho, že se při dotyku schoulí do klubíčka. Loni se v záchranné stanici v Pavlově starali o čtyřicet nemocných a opuštěných ježků.

Ačkoliv zima ještě nezačala, o deset ježčích nalezenců se starají v záchranné stanici pro zvířata v Pavlově na Havlíčkobrodsku. „Naše rada zní, ježky nechte být, nechte je v přírodě, je jim tam nejlíp. Když matka příroda nenechá některá pozdní mláďata přežít zimu, tak dobře ví, co dělá,” říká vedoucí pavlovské záchranné stanice zvířat Olga Růžičková.

Stanice pro handicapovaná zvířata nyní přijímá pouze ježky vážící méně než 300 gramů, nebo ježky nemocné. „Dobré je, když svoji zahrádku neuklidíte dočista a necháte tam občas někde hromádky listí a větví, aby si tam ježci mohli zalézt a najít tak úkryt pro zimování,” dodává Olga Růžičková.

Ochranáři doporučují, pokud chcete ježkům přece jen pomoci, pomáhejte s jejich přikrmováním. Podle Růžičkové můžete ježkům nabídnout psí granule, trochu nasekaného kuřecího masa nebo vajíčko.