Turnov hledá důkazy proti hraběti Walderodemu

Turnov - Turnov si chce vylepšit pozici před soudy, a tak začal shánět důkazy proti hraběti Karlu Walderodemu. Dědička šlechtického rodu se totiž domáhá vydání rozsáhlého majetku na Turnovsku, Semilsku a Jablonecku, podle Turnovských neoprávněně. Kauza Walderode přitom trvá už přes patnáct let. Turnovský zastupitel a aktivista Josef Kunetka pátrá v archivech a hledá nové důkazy.

Starostka Turnova Hana Maierová se nechala slyšet, že pan Kunetka se tomuto problému věnuje dlouhodobě, o kauze má prý dokonalý přehled. Nejvyšší a pak i ústavní soud nedávno přiznaly dědičce rodu Walderode Johanně Kammerlanderové kus lesa ve Žďárku u Turnova. Bylo to poprvé, kdy část nárokovaného majetku získala.

Neoprávněnost jejího nároku má ale podle Josefa Kunetky dokazovat například návštěvní kniha ze zámku Hrubý Rohozec. Karel des Fours Walderode tam podle ní měl přijímat nacisty. Zároveň zdůrazňuje, že to nebyl kolaborant, ale Němec. Soudy mají přesto za prokázané, že hrabě byl československým občanem.

Mluvčí Nejvyššího soudu v Brně Petr Knötig informoval, že Walderode pomáhal při návratech z koncentračních táborů. Prý bylo nepochybné, že se vůči Československu choval loajálně. Právní zástupce dědičky Roman Heyduk dodal, že jen těžko se prokáže něco, co se během šedesáti let prokázat nepodařilo.