Chátrající tvrz Býšov nespadne a nezanikne

Temelín - Zdevastovanou kulturní památku, která stojí v ochranném pásmu temelínské elektrárny, zachrání Brusel. Nejzanedbanější částí je barokní konírna, ze které stojí už jen obvodové zdi. Krov se zřítil a propadla se i podlaha. Žlaby odsud zmizely, nejsou tady ani dveře, ani okna. K majitelům historického komplexu teď směřuje 22 milionů korun z evropské pokladny. Památkáři mají radost, sami na opravu neměli peníze.

Projektová manažerka Barbora Vlková sdělila, že areál je nyní ve zdevastovaném stavu a hrozí mu zánik. Kamennou zeď, která tvrz z jedné strany chránila, lidé postupně rozebírají, jak potvrdil starosta Temelína Petr Macháček (ODS). Na radnici leží projekty na využití historického komplexu, jednotlivé plány dosahují už téměř metrové výšky, ale areál se zatím nikomu nepodařilo oživit.

Ve věži zanechali návštěvníci majitelům vzkaz, aby památku opravili. Zástupci zemědělského lihovaru, kteří komplex vlastní, postavili plot. Peníze na rekonstrukci se snaží získat pět let, uspěli až teď. Opravy přijdou na 30 milionů korun. Ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec prozradil, že uvnitř tvrze bude i expozice.

Na místě statku s tvrzí stála v roce 1395 vesnice pánů Býšovců z Býšova. Později areál koupili držitelé sousedního panství Hluboká. Statek přestal být v 17. století šlechtickým sídlem a majitelé ho přeměnili na sýpku. Jakmile pominou mrazy, nastěhuje se sem stavební firma a začne opravovat. Práce potrvají zhruba jeden rok.