V Bečově nad Teplou se turisté lépe zorientují - město má novou mapu

Bečov nad Teplou - Bečov nad Teplou je městem, které se může pochlubit několika národními kulturními památkami, avšak teprve po stu letech dočkalo nové mapy. Ta by teď měla usnadnit návštěvníkům orientaci, panoramatický pohled nabízí kromě popisu ulic také informace o zajímavých místech v okolí. Radnice ji vydává k letošnímu výročí založení města.

Vodní mlýn, pivovar, hradní baštu nebo muzeum nyní snadno najdou turisti vedle už dobře známých památek Bečova. Pomůže jim nová mapa, kterou radnice vydala vůbec poprvé v novodobé historii. „Vznikla z potřeby města, protože všichni kdo je navštěvovali, zde neměli základní orientaci,“ uvedla starostka města Olga Haláková (KDU-ČSL). Mapa vznikala tři roky, předlohou byly letecké snímky města, které potom grafici překreslili. Český, německý a anglický text doplňují i dobové fotografie. Radek Míka ze společnosti M´Plan Mariánské Lázně, která mapu vydala, doplnil: „Protože je to kresebná mapa, obsahuje místopis památek, aniž by se tam složitě popisovalo, kde leží. To je velká výhoda, podává informace jednoduchou ale ucelenou formou.“

Bečov získal první městská práva v roce 1399, městu už v té době vévodil hrad, který byl postaven počátkem 14. století. Ten je dnes spolu se zámkem a relikviářem svatého Maura národní kulturní památkou. A právě svatý Maur je největším lákadlem Bečova, každý rok si tento poklad přijede prohlédnout přes 60 tisíc lidí. Bečov chce teď upozornit turisty na další památky. „Mapa může být alternativou pro období, kdy zámek není přístupný. Je možné navštívit zdejší městskou památkovou zónu, která má své kvality zejména v tom, že si uchovala původní středověký půdorys,“ prohlásil kastelán Státního hradu a zámku Bečov Tomáš Wizovský.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Mapa má zároveň nahradit dosud chybějící propagační materiál historického města.