Lyžařům z Krkonoš a Krušných hor slouží skibusy

Krkonoše/Krušné hory - Návštěvníkům Krkonoš slouží od konce prosince nové autobusové linky nazvané zimobusy. Jezdí každý čtvrtek a sobotu a určené jsou hlavně pro běžkaře. I lyžaři z Karlovarského kraje mají letos poprvé možnost využít k cestě do Krušných hor skibus. Speciální linku vypravuje zatím každou sobotu největší regionální dopravce. Díky dotacím od krajského úřadu má cenově výhodnější jízdné než běžné linky. O jarních prázdninách chce dopravce vypravovat skibus denně.

Pro návštěvníky Krkonoš je připraveno pět autobusových linek, které propojují všechny větší střediska. Spoje na sebe navazují. Jedna z linek končí dokonce až v polských Jakušicích, kde mají zhruba sto kilometrů běžeckých tratí. Zájem o cestování zimobusy je veliký, lidem budou sloužit do 22. března. Na konci května je nahradí klasické cyklobusy.

Zimní obdobou cyklobusů jsou i krušnohorské skibusy. První skibus tady vyjel už v roce 1984. Po sedmé hodině ráno vyjíždí z Chebu a končí po deváté večer na Božím Daru. Mladší lyžaři prozradili, že tyto linky využívali už jejich rodiče. Nejdražší jízdné zaplatí ti, kteří cestují až z 80 kilometrů vzdáleného Chebu. Cena za osobu i s lyžemi tam a zpět je 120 korun. Skibusy by tu měly jezdit do poloviny března.