Rekonstrukce stanice metra Národní třída začne kolem letních prázdnin

Praha - Pokud všechny procesy potřebné k zahájení rekonstrukce stanice metra Národní třída doběhnou tak, jak mají, mohly by opravy začít koncem jara nebo začátkem letních prázdnin v roce 2009. Během oprav bude stanice uzavřena maximálně po dobu 10 měsíců. Původní odhady přitom hovořily až o 16 měsících. Součástí rozsáhlé obnovy bude i nový bezbariérový přístup. Po jednání rady hlavního města to dnes řekl radní Radovan Šteiner (ODS).

Stanice metra Národní třída je v provozu již 23 let a dosud neprošla žádnou opravou. Rekonstrukci proto potřebuje bez ohledu na to, jestli se nad ní bude stavět objekt Copa centra. Ve špatném stavu jsou zejména eskalátory, které byly po povodních pouze vyčištěny. S uzavřením stanice ale nesouhlasí řada Pražanů, petici proti tomu podepsalo přes 5 500 lidí.

Současný vstup do metra zmizí a na jeho místě vznikne v podzemním patře nový moderní vstup. Vestibul se rovněž přesune do podzemí. Součástí rozsáhlé obnovy bude i nový bezbariérový přístup. Podle Šteinera existují čtyři možnosti jeho řešení. Tři z nich ale vedou do soukromých objektů a jejich majitelé s vyústěním nesouhlasí. „Nejperspektivnější se jeví varianta s vyústěním v budově městského státního zastupitelství na rohu ulic Omladinářů a Lazarská,“ poznamenal Šteiner.

Copa centrum už má stavební povolení 

Na stavbu víceúčelového centra už vydal odbor výstavby Prahy 1 stavební povolení. Účastníci řízení se ale proti němu chtějí odvolat, neboť úřad nevyhověl žádné z námitek, které podali. Účastníci se domnívají, že výstavba v okolí zhorší životní prostředí a ovzduší, emisní limity byly údajně překračovány už v době vypracování studie k projektu. Podle nich je stavba předimenzovaná a nebyla posouzena v plném rozsahu v procesu EIA, který hodnotí vliv stavby na životní prostředí.

Multifunkční objekt Copa centrum má stát zhruba čtyři miliardy korun. Bude mít čtyři podzemní a sedm nebo osm nadzemních podlaží. V šesti propojených budovách se plánují byty, kanceláře, pasáže s obchody či parkoviště pro 250 aut. Objekt bude propojen s obchodním domem Tesco. Výstavba potrvá zhruba 20 měsíců. 

Projekt komplexu Copa Centrum
Zdroj: ČT24