Na Staroměstském náměstí si lidé připomněli stržení mariánského sloupu

Praha - Několik desítek převážně starších lidí si dnes dopoledne na pražském Staroměstském náměstí připomenulo 90. výročí stržení mariánského sloupu. Akci zorganizovala Společnost pro obnovu mariánského sloupu, která usiluje o jeho znovuvztyčení. Její členové položili u základního kamene květiny a svíčky a představili model sloupu. Veřejnost si mohla koupit i pohlednice.

Společnost pro obnovu mariánského sloupu vypsala roku 1995 celonárodní sbírku, aby získala prostředky pro jeho obnovu. Výběrové řízení na zhotovení stavby vyhrál roku 1997 sochař Petr Váňa. Za deset let se postupně podařila vyrobit podstatná část sloupu včetně sochy Panny Marie Immaculaty. Jednotlivé díly jsou umístěné v klášteře svatého Karla Boromejského pod Petřínem.

O případném znovuvztyčení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí může ale rozhodnout jen pražský magistrát. Vhodnost změn na náměstí včetně restaurace sloupu v současnosti posuzuje komise odborníků. Nadšenci neztrácejí naději ani po třech odmítnutých žádostech. Názory o nemožnosti realizovat stavbu podle původní podoby kvůli nedostatku pramenů striktně odmítají.

Mariánský sloup stál na Staroměstském náměstí od roku 1650 do 3. listopadu 1918, na místě bývalého popraviště. Patnáctimetrový sloup zmizel z náměstí několik dní po vyhlášení republiky. Tehdy ho jako údajný symbol pobělohorského habsburského a katolického útlaku strhli žižkovští hasiči vedení anarchistou, spisovatelem a bohémem Františkem Sauerem.

Na hlavici téměř čtrnáctimetrového korintského sloupu byla dvoumetrová pozlacená socha Panny Marie stojící na přemoženém drakovi a ozdobená svatozáří z dvanácti hvězd. V rozích několikastupňového podstavce zápasily čtyři skupiny andělů s nečistými silami.