Na Táborsku propukla panika z meningokoka

Tábor – Nebývalý zájem o mikrobiologické vyšetření eviduje v těchto dnech táborská nemocnice. Důvodem je úmrtí patnáctiletého studenta, který podlehl počátkem ledna meningokokové infekci typu B. Odborníci ale tvrdí, že důvody k panice nejsou. Další podobné onemocnění lékaři nezaznamenali.

Dětský lékař z Tábora Milan Rytíř sdělil, že učitelé posílají děti k lékařům a paniku zvětšují, místo toho, aby se o problému lépe informovali. Jen za první dva lednové týdny vyšetřili na mikrobiologickém oddělení táborské nemocnice více než tisíc odebraných vzorků.

Eva Čápová, vedoucí lékařka mikrobiologického oddělení táborské nemocnice, potvrdila stoprocentní nárůst – do 16. ledna 2008 bylo vyšetřeno stejný počet jako za celý leden 2007. Proti zákeřnému meningokokovi typu B prozatím lékaři vakcínu nemají. Zájem ale vzrostl o očkování proti dalším dvěma typům.

Václav Pavlíček, lékař z Centra péče o zdraví, dodal, že zvýšený zájem o očkování lze vysledovat zejména mezi mladistvými. Podle lékařů a epidemiologů jsou však obavy z nákazy zbytečné. František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích se nechal slyšet, že mezi sledovanými osobami nebylo zjištěno další žádné invazivní onemocnění.

„Onemocnění se vyskytne jako nešťastná náhoda u několika jedinců jednou za rok,“ doplnil Milan Rytíř. Odborníci přesto doporučují studentům nevyhledávat akce, kde se schází hodně lidí a dbát na svou fyzickou kondici.