Kubek: Nedostatek lékařů ohrožuje péči o Středočechy

Mělník - Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek dnes varoval před nedostatkem lékařů ve středních Čechách. Ohroženo je podle něj i zdraví a bezpečnost pacientů. Poukázal především na situaci na interním oddělení mělnické nemocnice, kde je z personálních důvodů využíváno jen 75 procent kapacity lůžek. Do konce října je kvůli nedostatku personálu také uzavřena interna městské nemocnice v Neratovicích. Podle mluvčího kraje Martina Kupky ale péče o Středočechy v žádném případě ohrožena není. Jakékoliv ohrožení péče o pacienty odmítá i vedení obou nemocnic.

Základní příčinou současných problémů jsou podle Kubka nízké platy zdravotníků. „Zatímco na účtech zdravotních pojišťoven leží ladem desítky miliard korun, nemocnice nejsou schopny zaplatit kvalifikovaný personál,“ stojí v prohlášení šéfa komory. Středočeská zdravotnická zařízení jsou podle něj navíc stále více závislá na pomoci státních nemocnic v Praze.

Z informací, které Kubek poskytl, mimo jiné vyplývá, že záchranná služba pro mělnickou oblast je nucena často vozit pacienty do Mladé Boleslavi, Brandýsa nad Labem či Roudnice a dalších zdravotnických zařízení.

Vyjádření Kubka je podle mluvčího kraje politicky motivováno

Miroslav Vacek:

„Je to normální předvolební válka. Od léta malujeme dvě třetiny nemocnice, interna nám zbývá jako poslední.“

Podle mluvčího kraje Martina Kupky je ale například neratovická interna uzavřena jen proto, že se tam maluje. Vyjádření šéfa ČLK je podle něj zřejmě politicky motivováno ve prospěch ČSSD a jejího volebního lídra Davida Ratha, který komoře v minulosti šéfoval. S tím souhlasí i ředitel neratovické nemocnice Miroslav Vacek. Interna se podle něj otevře do 27. října.

Omezením péče na interním oddělení kvůli nedostatku personálu odmítají i v mělnické nemocnici. „Deset lůžek z interny jsme přesunuli ve prospěch infekčního oddělení kvůli žloutence, to je ale taky jediný důvod,“ uvedla náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči Eva Pavelková. Podle ní budou po opadnutí epidemie lůžka přesunuta zpátky: „Na interně máme pořád ještě volná místa.“

S nedostatkem pracovníků se potýká většina středočeských nemocnic, mimo jiné i kvůli poloze poblíž hlavního města, které pro zdravotnický personál skýtá lepší ohodnocení. Kvůli nedostatku sester již musely v minulosti omezovat počty lůžek nemocnice v Brandýse a v Českém Brodě na Kolínsku.