Ministerstva rozhodla: Motorové čluny na Vranovskou přehradu nesmí

Vranov nad Dyjí - Tři ministerstva se shodla na tom, že motorové čluny nesmí jezdit na Vranovské přehradě. Rezorty dopravy, zemědělstí a životního prostředí tak ukončily čtyři měsíce dlouhý spor mezi dvěma státními institucemi. Zatímco Státní plavební správa tvrdila, že čluny na přehradu mohou, Povodí Moravy je zakazovalo. Spor započal novou vyhláškou ministerstva dopravy, která provoz plavidel se spalovacími motory na přehradě od letošního dubna povolila.

„Je to v podstatě schizofrenní situace, která tady nastala a bohužel na to doplácejí jachtaři a ostatní motoráři,“ okomentoval situaci na přehradě ještě před rozhodnutím ministerstev Karel Rynda. Svou jachtu, se kterou brázdí vodní hladinu už roky, může sice dále využívat, ale její motor nikoli. Dříve mu to totiž zakazoval zákon, pak spor Státní plavební správy a Povodí Moravy a nyní rozhodnutí tří ministerstev.

Spor mezi státními organizacemi začal na základě vyhlášky ministerstva dopravy. Ta provoz člunů se spalovacími motory na Vranovské přehradě od letošního dubna povolila. Jenže Povodí Moravy s ním nesouhlasilo a odkázalo se na nařízení dnes už neexistujícího okresního úřadu ve Znojmě, který stanovil ochranná hygienická pásma. Na jejím základě upozornila, že přehrada je zdrojem pitné vody a majitelé lodí to musí respektovat.

Státní plavební správa ale tvrdila, že nařízení vydané v roce 2000 už neplatí. „Domníváme se, že ministerská vyhláška platí a že má větší právní sílu než rozhodnutí vodoprávního úřadu,“ řekl už dříve ředitel Státní plavební správy Václav Novák. Proto motorové čluny podle něj na přehradu mohou.

Zástupci tří ministerstev se ale shodli na tom, že se na ni letitá vyhláška vztahuje. Právě proto, že je zdrojem pitné vody. Starší vyhlášku nyní proto ministerstvo životního prostředí aktualizuje, aby odpovídala současné situaci.

Motorové čluny jsou na Vranovské přehradě zakázány (zdroj: ČT24)

Kvůli možnému postihu nechávali majitelé lodě v přístavu

Od začátku sporu až do dnešního rozhodnutí nechávali majitelé motorových člunů svá plavidla raději v přístavu. Obávali se totiž možného postihu. Například i Vít Růžička, který si na přehradu dovezl vlastní motorový člun, tam na něm ještě neplul. „Já bych třeba v této situaci na motor nevyjel, protože nemám jistotu, že nějakým způsobem nebudu pokutován, “ vysvětlil majitel lodi.

Policie se totiž rozhodla, ještě před konečným rozhodnutím, přiklonit se na stranu Povodí Moravy. Od 1. července proto zákaz plavby se spalovacím motorem kontroluje. „Spalovací motory jsou na Vranovské přehradě zakázané. Budeme všechny tyto případy, pokud je zjistíme, oznamovat příslušnému správnímu orgánu,“ potvrdila mluvčí policie Znojmo Lenka Drahokoupilová. Jednání u přestupkové komise tak čeká už tři přistižené hříšníky.