Muniční sklad ve Slatině stále není prázdný, zjistila kontrola

Slatina (Orlickoústecko) – Sklady s municí ve Slatině u Vysokého Mýta, které k uložení vojenského materiálu nejsou zkolaudované, ještě nejsou prázdné. Zjistil to vysokomýtský stavební úřad, který přitom nařídil, že měly být nezkolaudované sklady vyklizené již v červnu. Slatinský areál kontrolovala v zimě policie, odvezla z něj část zbrojního materiálu a případ vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti.

Vysokomýtský stavební úřad ve Slatině kontroloval, zda v termínu skončilo vyskladnění zbrojního materiálu z objektů, které k jeho uložení nejsou určeny. Vedoucí odboru majetkového a stavebního úřádu Pardubického kraje Michal Votřel uvedl, že společnost Multiargo, které areál patří, sklady vyklízí, ale hotové to ještě není.

Vlastník areálu vyrábí civilní střelivo a obchoduje s ním a se zbraněmi. K jejich uložení má ale zkolaudovány pouze dva objekty ve Slatině, zatímco dalších osm má sloužit pouze pro zemědělské účely, v části ale nalezla policie zbrojní materiál. Majitel společnosti Martin Rudolf, který je nyní na dovolené, již dříve uvedl, že požádal o změnu účelu užívání tří objektů. V průběhu vyskladňování munice si stěžoval na úřední průtahy, kvůli kterým se vyprazdňování skladů zdrželo. „Kdyby nás nebrzdilo vnitro zákazem vývozu, tak už je půlka munice pryč,“ řekl. Stavební úřad původně nařídil vyklizení nezkolaudovaných skladů do poloviny dubna, později termín prodloužil do června.

Policie podle Rudolfa zabavila po únorových kontrolách asi 20 tun munice, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Expertiza zajištěného materiálu zatím není hotová, policisté vyšetřují podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení. Majitel společnosti tvrdí, že Multiargo má na vše obchodní licenci a materiál byl pořízen legálně. Naopak Český báňský úřad uvedl, že společnost nemá povolení skladovat výbušniny ani je nabývat.