Daň z veder a alkoholu – od pátku se v Česku utopilo osm lidí

V pátek a o prodlouženém víkendu se v Česku utopilo osm lidí. Podíl na úmrtích mají alkohol i vedra. Jeden mladík se šel koupat, ačkoli zřejmě neuměl plavat. Odborníci radí, aby lidé při vysokých teplotách nepřeceňovali své síly a vyhnuli se větší námaze.

Poslední obětí je třiadvacetiletý muž, který v pondělí večer utonul při koupání u obce Kosičky na Královéhradecku. Hasiči jeho tělo objevili v písníku poblíž obce po kratším pátrání, uvedl operační důstojník krajského hasičského sboru. Okolnosti smrti zatím nejsou jasné. Jiný třiadvacetiletý mladík utonul při koupání v jezeře Lhota poblíž obce Dřísy u Prahy. Podle policie seskočil ze šlapadla, aby se vykoupal, a již se nevynořil. Nalezen byl až po hodině, záchranáři mu již nemohli nijak pomoci.

Dalšího třiadvacetiletého muže našli záchranáři v pondělí nad ránem v táborské vodní nádrži Jordán. Mladíka hledali již od nedělních 22:00. Podle mluvčího policie Miroslava Doubka opilí kamarádi utonulého říkali, že ho naposled viděli poblíž mola. Kamarádi pohřešovaného měli podle policie v dechu 2,5 až tři promile alkoholu.

V neděli vpodvečer se utopil devatenáctiletý muž v Blansku v zatopeném lomu poblíž nádraží. Mladík byl cizinec, asi z Bulharska. „Šel se vykoupat se svým kamarádem, ale pravděpodobně neuměl plavat a neodhadl hloubku vody,“ uvedla mluvčí policie Alice Musilová.

V sobotu zahynuli při koupání dva lidé. Jeden muž se utopil v pískovně Malviny u Čelákovic u Prahy a další v nádrži Džbán v pražské Divoké Šárce. V případu ze Džbánu se sešlo několik nebezpečných okolností: padaly teplotní rekordy, muž chtěl přeplavat celou nádrž, navíc podle mluvčího pražské policie Jana Daňka předtím vypil větší množství alkoholu. „Kombinace alkoholu a vysokých teplot určitě sehrála svou roli,“ uvedl mluvčí.

V pátek rovněž utonuli dva lidé. Jedna mladá žena se utopila v jezeru u Dřís u Prahy, které se pokoušela přeplavat. V Orlické přehradě na Příbramsku se topil přibližně sedmdesátiletý muž, přestože se ho svědci pokoušeli oživit, zemřel. Dva lidé skončili o víkendu v kritickém stavu poté, co se topili ve vodních nádržích v Moravskoslezském kraji.

Plavání, stejně jako každá jiná větší fyzická zátěž, může být v nynějších tropických teplotách nebezpečné. Mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová například uvedla, že počet výjezdů záchranek v aktuálních vedrech stoupl o pětinu. Jihomoravští záchranáři zaznamenali podle tamní mluvčí Barbory Zuchové v prvních dnech prázdnin o třetinu výjezdů více než obvykle. Záchranáři proto upozorňují všechny na to, aby se v létě nepřepínali, nepřeceňovali své síly a dávali pozor na své blízké.