„Misi Vrbětice“ čeká útlum. Armáda se stahuje na úkor policie

Vlachovice - Režim v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde loni vybuchly dva sklady s municí, se od začátku prázdnin změní. Počet vojáků, které loni na ostrahu areálu vyčlenila vláda a kteří se na místě střídají, klesne ze 450 mužů na 300. Armáda tak při střežení vybuchlých skladů už nebude mít převahu, ale bude početně vyrovnaná s policií.

Zatímco dosud přijíždělo v týdenních turnusech do Vrbětic až 450 vojáků, teď jich bude maximálně 300. V úterý jeden takový dorazil ze Strakonic, odkud přijelo 220 příslušníků vzdušných sil. Ostraha muničního areálu, kde ještě stále probíhá likvidace následků dvou loňských výbuchů, však nepoleví. I když armáda z nařízení vlády své nasazení omezila, své počty naopak navýšila policie. 

Přísná bezpečnostní opatření, zejména ostraha vnějšího pásma kolem areálu, potrvají ještě minimálně několik měsíců. Nejméně tak dlouho potrvá, než bude areál opět bezpečný a zbavený munice, kterou výbuchy rozmetaly po okolí. Policejní prezident Tomáš Tuhý v dubnu odhadoval, že potrvá rok, než se vyšetřovatelé dostanou do epicentra výbuchu. „Kontaminace tohoto prostředí je obrovská. Bude se asanovat zřejmě několik let,“ uvedl tehdy Tuhý. 

Ve Vrběticích ubude vojáků (zdroj: ČT24)

S vojáky v zádech žijí obyvatelé z Vlachovic a okolí už více než půl roku, do kontaktu ale příliš nepřichází. Do obchodu zamíří vojáci výjimečně, stravování má armáda zajištěno díky výběrovému řízení. Jen jídlo pro vojáky zatím ministerstvo obrany přišlo na 17 milionů. Celkem stálo nasazení ve Vrběticích armádu desítky milionů korun.

Výbuch ve Vrběticích

  • V blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku, leží bývalý armádní muniční areál. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • 16. října 2014 vybuchl sklad číslo 16. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • 3. prosince 2014 vybuchl i sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, jejich pozůstatky našli pyrotechnici až o měsíc později.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu jsou tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny.
  • Bezpečnostní okruh kolem areálu střeží armáda. O nasazení vojáků rozhodla 3. listopadu vláda, měsíc nato kabinet schválil posílení vojenské ostrahy.