Olomoučtí hasiči zavedli SMS tísňovou linku pro neslyšící

Olomouc - Hasiči Olomouckého kraje zavedli novinku speciálně pro neslyšící, hluchoněmé a lidi s poruchami řeči. Protože klasické tísňové linky jsou pro ně nepoužitelné a musejí spoléhat na pomoc dalších lidí, kteří nemusí být vždy v dosahu, mohou vyslat SMS zprávu. Podmínkou je registrace, na základě které dostanou tísňové číslo. Hasiči tím brání zneužívání linky, navíc mají hned k dispozici jméno a adresu osoby, která je kontaktuje.

Pro odesílání SMS tísňových zpráv se už v Olomouci zaregistrovalo asi čtyřicet lidí s poruchami sluchu nebo řeči. Informace, jak mají při používání linky postupovat, najdou na internetových stránkách olomouckého hasičského sboru také formou videa ve znakové řeči. „Člověk musí popsat, kde je, co se mu stalo, případně jakou pomoc vyžaduje. Ihned mu formou SMS potvrdíme, že jsme zprávu přijali,“ uvedl šéf operačního střediska Olomouckého kraje Miroslav Blažek.

Prvnímu hluchoněmému muži pomohla nová linka nedávno, když se mu u lesa na Olomoucku ztratil desetiletý syn. Když nemohl chlapce delší dobu najít, odeslal dohodnutým způsobem informace o své poloze a problému, který má. Operační důstojník si díky hlasitému gongu, který je na příjem zpráv na tuto linku napojen, ihned zprávu přečetl. Pomocí dalších SMS zpráv se s mužem dohodl, aby počkal na místě a po několika minutách mu záchranáři vyrazili na pomoc. Chlapce rychle našli.

„Ulehčí nám to komunikaci, protože mluvit je pro nás někdy obtížné. Předtím jsme v případě nouze museli poprosit o pomoc sousedy nebo kolemjdoucí,“ uvedl předseda olomoucké oblastní unie neslyšících Pavel Pastrnek.

Podobnou službu mají operační střediska hasičů také v Pardubickém a Libereckém kraji, v některých dalších ji plánují. Policisté v Praze mají speciální SMS tísňovou linku od roku 2006. Číslo 603 111 158 funguje trochu jinak. Je veřejné, registrace není nutná, takže tísňovou zprávu může vyslat kdokoliv, a to nejen z Prahy, ale z celé republiky. Operační důstojníci zprávu předají do příslušného regionu. Číslo je určeno především pro neslyšící, kteří potřebují pomoc, nebo chtějí nahlásit krádež, napadení či dopravní nehodu. Mohou ho využívat ale také lidé, kteří se nacházejí v situaci, kdy nemohou telefonovat, protože je někdo ohrožuje.