Nová a prázdná univerzitní budova v Hradci Králové už potřebuje opravu

Hradec Králové - Ve škole postavené za víc než čtvrt miliardy korun z evropských peněz se mělo už skoro rok učit, ale je prázdná. Univerzita Karlova sice objednala poslední vybavení do svého výukového centra v Hradci Králové, zpoždění už ale nedožene. Antimonopolní úřad nařídil opakovat tendr na nábytek.

Škola za čtvrt miliardy korun z evropských peněz je nevyužitá (zdroj: ČT24)

Prázdné výzkumné a výukové centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové trpí skoro rok tím, že ho nikdo nemůže využívat. Stavbaři tak už musí třeba opravit nedávno nové, teď už ale promočené fasády v garáži. Reklamovat závady zatím škola nemůže, protože stavba ještě nebyla převzata. 

Budově chybí kolaudace, a ta je vázaná na vybavení. Náklady na ostrahu a vytápění platila vloni stavební firma, od letoška univerzita. Jakoby se desítky tisíc korun vyhazovaly z okna. Jeden akademický rok v této nové budově je už zmařený. Důvody hledají všichni zúčastnění v zákonu o zadávání veřejných zakázek. Soutěž totiž zablokovaly dvě nábytkářské firmy, které se odvolaly proti výsledku tendru. Jediný užitek: Nakonec vyhrála třetí firma, s nabídkou o 400 tisíc korun nižší. Nábytek musí vyrobit do dvou měsíců. 

Děkan hradecké lékařské fakulty uvedl, že po této zkušenosti doporučuje si rozmyslet, než se vůbec někdo do projektů financovaných z evropských peněz pustí. „Je potřeba si velmi pečlivě prostudovat veškeré náležitosti. Je to něco jiného, než na co jsme zvyklí,“ řekl děkan Miroslav Červnika a doplnil, že pravidla se u dotovaných projektů dodržují velmi přísně. „Myslím, že poučení by nemělo být ani tak na naši stranu, ale na ty, kteří připravují legislativu - pravidla, podle kterých se jede,“ uvedl Červinka.

Děkan taky konstatoval, že výběrová řízení jsou velmi jednoduše torpédovatelná: „Stačí, aby jeden z dodavatelů z jakýchkoli důvodů nespolupracoval, nebo našel nějakou záminku, a celá věc se skutečně posune. Ale to jsou skoky řádově o 4 až 5 měsíců,“ uvedl Miroslav Červinka. Podle něj se firmy, které se ucházejí o zakázku, samozřejmě odvolávat mohou. Částka, kterou by je to ale v případě neúspěšného odvolání mělo stát, by podle děkana měla být vysoká - aby firmy v takové situaci rovnou zvažovaly i možnost citelného postihu. 

František Polák, mluvčí Metrostavu, tedy jedné z firem, která výzkumné a výukové centrum stavěla, doplnil, že zákon je velice kontraproduktivní: „Veřejné prostředky nešetří a nutí ke strašnému plýtvání. Kdo vymyslel takhle nešťastné zákony, musel předvídat, že to bude mít i tyto konce,“ řekl Polák.

Výukové centrum bylo postavené loni koncem prázdnin. Po neustálém odsouvání termínů by se tu mělo začít učit letos 1. října. Jestli se to ale skutečně stihne, na to už teď nikdo ruku nedá.