72 km/h před školou: Problémy se soukromými radary se přelily do Sokolova

Sokolov – Soukromé radary přestaly měřit rychlost aut projíždějících Sokolovem. Krajský úřad nařídil radnici, aby je nechala vypnout s odkazem na rozhodnutí soudů, které takovou praxi v minulosti kritizovaly. V sokolovském případě ale nešlo o radary umístěné na přehledném místě, na které si řidiči u soudů stěžují – byly před školou. Podle radnice je silnice před ní bez radarů velmi nebezpečná.

Konec měření rychlosti v Sokolově (zdroj: ČT24)

Radnice severočeského Turnova čelila v minulosti několika soudům, které se týkaly rychlostních radarů, které měly soukromého vlastníka. Řidiči, kteří si stěžovali na postihy za rychlou jízdu, byli většinou přistiženi, když nezpomalili při jízdě po hlavní silnici v místech, která považovali za přehledná a bezpečná. V Sokolově je situace jiná – problém s příliš rychlou jízdou nastal přímo před 3. základní školou, kde potřebu jet opatrně sotvakdo zpochybní. Městská policie má záznamy o průjezdech rychlostí až 72 km/h. „Kdyby mu na přechod vlezlo dítě, tak to určitě nezastaví,“ podotkl velitel strážníků Petr Kubis.

Radnice se obává, že zrušením měření rychlosti ztratila jedinou páku, jak zajistit bezpečnost před školou. Radary, které byly označené, aby o nich řidiči věděli, přestala používat na pokyn krajského úřadu vzhledem k tomu, že mělo město radary pronajaté od soukromého vlastníka. Nájemné 170 tisíc korun za rok platila v podobě podílu z vybraných pokut. „Krajský úřad rozhodl na základě podobného stanoviska Nejvyššího státního soudu pro případ v Turnově,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková. Pokud chce radnice měření obnovit, musí nalézt jiný způsob. Podle starosty Jana Picka (ČSSD) připadá v úvahu buď odkoupení radaru, nebo zakoupení nových, které by patřily městu.

V případě Turnova označily v minulosti soudy za nepřípustné měření soukromou společností. Podle posledního výkladu, který se týkal sporu řidiče s radnicí severočeského Turnova, sice je možné, aby si město od soukromníka radar pronajalo, soud však označil za nepřípustné, aby se jako nájemné odváděly peníze získané z pokut. To se v Turnově v minulosti dělo. „Pokuty, které podle zákona měly skončit v rozpočtu města Turnov, z něho byly vyvedeny z 80 procent soukromému subjektu,“ uvedl soudce Krajského soudu v Hradci Králové Pavel Kumprecht. Verdikt poté potvrdil i Nejvyšší soud.

V důsledku verdiktu se navíc mohli řidiči obrátit na radnici a žádat o navrácení pokuty za vysokou rychlost naměřenou soukromým radarem.