Bezpečí pro zdravotníky: Nemocnice spoléhají na sanitáře i SOS tlačítka

Agresivních pacientů neubývá. Největším problémem jsou opilí a zdrogovaní lidé. Na nepřetržitý dohled bezpečnostních agentur většina krajských nemocnic nemá peníze. Třeba v ambulancích moravskoslezských nemocnic to řeší SOS tlačítky, jinak si zdravotníci musí pomoct sami, často za asistence sanitářů.

Stres nebo návykové látky patří k faktorům, které lidi mnohdy vedou k násilnému chování vůči zdravotníkům, kteří jsou přivoláni, aby pomohli. Nebezpečno přitom není jenom venku, ale i v nemocničních zařízeních. V plné čekárně pacientů, z nichž někteří na ošetření čekají i desítky minut, může některý z nich ztratit nervy. Někdo zůstane u slovního útoku, nebývá ale výjimkou ani fyzický útok. „Když jdete dvakrát třikrát do čekárny, pak se tam člověk bojí i vyjít. Nevíte, kdo bude stát za dveřmi a odkud může jedna přilítnout,“ popsala pocity zdravotní sestra Václava Prášková z havlíčkobrodské nemocnice. Tady evidují od začátku roku už desítky případů napadení.

U osmi situací šlo zdravotníkům o zdraví a záležitost museli řešit ještě policisté. V současném systému tomu podle zdejšího lékaře Aleše Bílka zabránit nelze. Možnosti obrany ze strany nemocnice proti potížím jsou omezené, na dlouhodobý dohled bezpečnostní agentury nejsou finance. Pracovníci agentury proto hlídají budovu jen namátkově a její zaměstnanci jsou na telefonu. Na jejich místo jinak nastupují sanitáři, kteří jsou na zavolání nepřetržitě. Pro nácvik postupů podstupují i výukové kurzy. „Máme kurz sebeobrany, máme i kurz, jak zacházet s agresivním pacientem. Na těch kurzech to vypadá ale jinak než v reálu,“ podotkl sanitář Aleš Novák, kterého naposledy napadl opilý muž. „Než jsem se vzpamatoval, utíkal mi po nemocnici. Doběhl jsem ho a s trochou slovního přemlouvání jsem ho dal zpátky na lehátko,“ dodal.

S agresivními pacienty se den co den setkávají i v nedaleké Jihlavě. Zdejší zdravotníci mají kurz sebeobrany a mohou se spolehnout na ostrahu v budově, která zasahuje hlavně proti útočícím bezdomovcům. 

Přeplněné čekárny, dlouhé čekání, nervy to nevydrží
Zdroj: ČT24

Rychlé zavolání pomoci s SOS tlačítkem

V Moravskoslezském kraji pak zkoušejí jiný model zajištění bezpečnosti svého zdravotnického personálu. Po ostravské a karvinské nemocnici začali teprve před pár dny i v opavské nemocnici na příjmových ambulancích využívat SOS tlačítka. Sestry ho mohou mít na stole či v kapse.

Přes centrální pult se signál z tlačítka dostane k ostraze nemocnice a zároveň se na chodbě nemocnice ozve velmi nepříjemný zvuk alarmu. Ochranka tvrdí, že i kdyby v tu chvíli byli na obchůzce v nejvzdálenějším místě nemocnice, zvládnou doběhnout během tří minut. Přímo ze svého stanoviště to stihnou za několik desítek vteřin.

SOS tlačítko pro zdravotníky
Zdroj: ČT24

V opavské nemocnici vyzkoušeli tlačítko naostro v sobotu, kdy byl na interním příjmu velmi opilý muž, se kterým si nevěděli rady a kterého uklidnil až muž z ochranky. „Seděl jsem s ním tři čtvrtě hodiny, vykládali jsme si, takže jsem ho zklidnil a nakonec přišla městská policie a odvezla ho na záchytku,“ přiblížil událost strážný František Pekár. Ochranka i sanitáři se nicméně musejí chovat obezřetně, protože nesmějí agresorovi fyzicky ublížit.