Chrudimští rybáři bojují kvůli zpronevěře už několik let o přežití

Chrudim - Doslova o přežití bojuje jedna z rybářských organizací v Chrudimi. Její bývalé vedení totiž údajně zpronevěřilo miliony korun z členských příspěvků. I když na to rybáři upozornili už v roce 2011, zatím nikdo potrestán nebyl. Policie už případ předala státnímu zástupci.

Byl to zlý sen, který se změnil v realitu – tvrdí současný jednatel chrudimských rybářů. Několik let se z pokladny ztrácely peníze. „Naše inventura nebo audit nám řekla asi 4 miliony,“ uvedl Petr Kořán, jednatel Českého rybářského svazu Chrudim. Dodal ale, že vzhledem k tomu, že minulé vedení svazu zničilo nebo odstranilo veškerou účetní evidenci, policie neměla z čeho čerpat a pachatelům dokázala bohužel jen minimum z této částky.

„Dá se říct, že jsme opravdu začínali od nuly. Nechali nám na účtu pár tisíc,“ konstatoval Petr Kořán. Vzhledem k tomu, že mají chrudimští rybáři 1000 členů, museli podle nějk vyvinout opravdu velké úsilí, aby organizaci nadále zachovali. „Abychom i nadále mohli naši vodu zarybňovat tak, jak si přejí rybáři, a tak, aby byla spokojenost na obou stranách,“ řekl Petr Kořán.

Peníze mělo zpronevěřit dřívější vedení organizace - jednatel a také bývalý předseda, kterého Česká televize oslovila. Ten se ale k případu odmítl vyjádřit. „Každá dobrá věc je po zásluze potrestána,“ byl jediný komentář bývalého předsedy chrudimské rybářské organizace.

Případ se táhne už čtyři roky. Spis putuje mezi státním zastupitelstvím, soudy a policií.

Policie obvinila 2 muže: „Jednoho ze zločinu zpronevěry a jednoho z přečinu zpronevěry. Od členů měli vybírat členské příspěvky, a to přímo v hotovosti, od roku 2006 do roku 2010. A tyto peníze následně použili pro vlastní potřebu,“ shrnul Jiří Tesař, mluvčí chrudimské policie. 

Policie vyslechla stovky členů rybářské organizace a škodu vyčíslila na víc než 1 milion korun. Vyšetřování totiž komplikovalo neúplné účetnictví.

Podle současného jednatele chrudimských rybářů Petra Kořána byly počítače s dokumenty o činnosti předchozího vedení v takovém stavu, že se z nich žádná data nedala získat. „Policie prokázala, že počítače byly “vypucované„ odbornou firmou,“ konstatoval Petr Kořán. Dodal, že podle policie bylo z počítačů vymazáno přes 9000 souborů. „Tudíž se těžko dostávali k tomu, kolik asi peněz bylo zpronevěřeno,“ řekl Petr Kořán.

Chrudimští rybáři nemají dostatek peněz na sádky a údržbu rybníků. Svoje kanceláře museli přestěhovat do sklepa jednoho z chrudimských domů. 

Rybáři v Chrudimi bojují o přežití (zdroj: ČT24)