Policie kvůli nevýhodnému prodeji obvinila bývalé zastupitele Prahy 11

Praha - Policie obvinila osmadvacet bývalých zastupitelů Prahy 11. Usnesení dnes dopoledne dorazilo zastupitelům z někdejší vládní koalice v čele s exstarostou Daliborem Mlejnským. S odvoláním na zdroj blízký vyšetřování o tom informoval server Neovlivni.cz. Většina obviněných je podle něj podezřelá ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve stadiu pokusu. Kauze se věnovali také Reportéři ČT.

Vloni začala policie stíhat 40 bývalých zastupitelů Prahy 11 kvůli podezření, že v letech 2010 a 2011 nevýhodně rozprodávali obecní majetek. Škodu tehdy policie tehdy vyčíslila na 20 milionů korun. U bývalého starosty Mlejnského vloni policisté našli a zabavili 29 milionů korun, píše server. Mlejnský i další obvinění zastupitelé ale obvinění odmítají.  

Obvinění padlo zatím kvůli prodeji tří pozemků. Podle Petra Lukeše (Hnutí pro Prahu 11), současného radního, Praha prodávala pozemky v té době za cenu třikrát až čtyřikrát nižší, než byla v té době a místě obvyklá. „My jsme byli v opozici a poukazovali jsme na to, že technologie a postupy, které používala tehdejší radnice, jsou v rozporu se zákonem. Byli jsme umlčeni s tím, že všechno je v pořádku,“ konstatoval současný starosta Prahy 11 Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu) pro Reportéry ČT.  

Reportéři ČT oslovili také realitního odborníka Otakara Schumu, podle kterého by se cena za metr čtvereční v tomto místě měla pohybovat mezi 6–7 tisíci korunami, což by vycházelo něco kolem 12–13 milionů za pozemek. „Jsme na velmi atraktivním místě s výbornou dostupností do centra, je to velice atraktivní místo na výstavbu bytových domů,“ zhodnotil Schuma. Jak však vyplynulo z informací poskytnutých mluvčím radnice Prahy 11 Miroslavem Dvořákem, pozemek o výměře 2 206 metrů čtverečních se prodal za 3 921 560 korun - tedy za cenu zhruba 1 700 korun na metr čtvereční. 

Já jsem upozorňoval, že to není v souladu se zákonem, a další věc byla to, že se nám nelíbily vztahy mezi Prahou 11 a tím, kdo o ten prodej pozemku žádal, tj. společností Pátá investiční," říká Lukeš. 

Neprodávalo se za tržní cenu

Radnice prý prodala pozemek na základě ocenění ve znaleckém posudku, kterým cenu 1 700 korun na čtvereční metr obhajuje. Posudek ale není tržní cena, za niž by se měla taková nemovitost prodávat, upozorňují Reportéři ČT.  

Podle nezávislého právníka Petra Novotného je posudek, který si nechala zpracovat radnice, používán zpravidla pro finanční úřady, pro účely daně. FÚ totiž otázku tržní ceny neřeší. Ta se dá zjistit jedině řádnou soutěží. A podle realitního makléře Schumy by se jistě našla spousta developerů, kteří by o takový pozemek měli zájem. Jenže v tomto případě pozemek bez soutěže koupila Firma Pátá investiční, která, jak se ukázalo, měla s městskou částí společných obchodů daleko více. Mimo jiné bylo spojnicí i jméno právníka Vladimíra Zavadila. 

Zavadil je totiž na jedné straně členem představenstva Páté investiční, ale zároveň byl pravou rukou tehdejšího starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského. „Můj předchůdce exstarosta Mlejnský se bez svého právníka nikam nehnul, pro mě to je jednoznačně střet zájmů, aby firma dané osoby dávala služby, kupovala pozemky, potažmo zpět dávala stavební služby, kupovala pozemky a ještě poskytovala právní ochranu,“ kritizoval současný starosta Štyler.