Břeclav má železniční stanici budoucnosti. Za tři miliardy

Břeclav – Vlaky projíždějící rychlostí až 160 kilometrů v hodině, nová nástupiště a podchody a rekonstrukce části stanice. Novinky, které břeclavskému nádraží přinesla sedm let trvající modernizace železničního uzlu. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do ní investovala přes tři miliardy korun. Břeclavská železniční stanice nyní patří k nejmodernějším v zemi.

Dříve vlaky Břeclaví projížděly čtyřicítkou, teď město bezpečně míjejí až čtyřnásobnou rychlostí. Právě zrychlení průjezdu vlaků ve směrech Vídeň–Brno a Vídeň–Přerov bylo hlavním cílem obří investice. Průjezd uzlem se zkrátil o několik minut.

Nově vybavený je i nádražní velín, kde moderní výhybky ovládají počítačem. Navíc jsou vyhřívané a v zimě nezamrzají, což by mělo cestujícím ušetřit čas, protože odpadne čekání při rozehřívání výhybek. A pohodlí zajistí i nové koleje, které nejsou montované, ale naopak svařené dohromady. „Jízda je tak klidnější bez klasického drkotání,“ ujistil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Břeclav má železniční stanici budoucnosti. Za tři miliardy (zdroj: ČT24)

Břeclavský železniční uzel po rekonstrukci plně odpovídá požadavkům na rychlou a hustou mezinárodní osobní i nákladní přepravu. Denně stanicí projede kolem 300 osobních a 400 nákladních vlaků, které míří na Slovensko a do Rakouska. Šlo ale i o investici do budoucnosti: do roku 2030 má Prahu s Rakouskem a Slovenskem propojit vysokorychlostní trať. A povede právě přes Břeclav.

I když koleje přímo v Břeclavi už umožňují až stošedesátikilometrovou rychlost vlaků, do Brna nebo Vídně tak rychle zatím soupravy nepojedou. Zbytek tratí totiž takovou rychlost nezvládne. Za jednou z nejmodernějších tratí v Česku zatím pokulhává i stav samotného nádraží a prostor před ním, kde je jen beton. I to by se ale mělo změnit. „Město Břeclav kupuje od Českých drah pozemky před výpravní budovou. Celý prostor bude předmětem studie, na kterou naváže celková revitalizace,“ potvrdil starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro Region). Už loni na podzim se v těsné blízkosti nádraží otevřel nový autobusový terminál za 57 milionů korun, který má cestujícím zpříjemnit dopravu v regionu.