Z hledáčku GIBS přešel Šabršula na policejní prezidium

Praha, Zlín – Bývalý vedoucí uherskohradišťské policie Bronislav Šabršula je zpátky ve službě - a rovnou na policejním prezidiu. Zjistila to Česká televize. Šabršula byl loni dočasně postaven mimo službu a vyšetřován Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) poté, co ho hlídka našla spícího za volantem v odstaveném vozu. Zkoušku na alkohol tehdy odmítl, podezření, že řídil opilý, se nakonec neprokázalo. Sám Šabršula se hájil tím, že řídila jeho známá a on si na sedadlo řidiče jen přesedl.

Loni na jaře 17. dubna vyrazili policisté k jízdě zřejmě opilého řidiče. „Policie obdržela oznámení, že ve směru od Luhačovic na Polichno jede vozidlo a způsob jízdy naznačuje, že řidič by mohl být pod vlivem návykové látky. Oznamovatel popsal jízdu vozidla, přičemž vzniklo důvodné podezření, že řidič není v pořádku,“ popsal tehdy vedoucí zlínské policie Václav Karkoška.

Když policie dojela na místo, našla u krajnice odstavené auto s uraženým zpětným zrcátkem. Na místě řidiče spal ředitel uherskohradišťské policie Bronislav Šabršula. Test na alkohol i krevní testy odmítl a auto prý neřídil. „Byl jsem pouze spolujezdec ve vozidle, které není moje. Ano, vozidlo bylo zaparkované v nešťastné pozici. Řídila ho osoba mně blízká, ale nepohodli jsme se. Řidička proto zastavila vozidlo a odešla z něj,“ hájil se tehdy Šabršula s tím, že na místo řidiče si přesedl až později.

Kauza Šabršula u konce (zdroj: ČT24)

Vyšetřování incidentu trvalo 12 měsíců, nakonec ale zůstalo jen u podezření. Důkazy o jízdě v opilosti chyběly, k přestupku nedošlo. Bronislav Šabršula je bezúhonný a zpátky ve službě. A pomyslně si polepšil – z ředitele okresu na policejní prezidium. „Byl ustanoven na místě rady Služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia,“ sdělil mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán. Sám Šabršula dnes na dotazy České televize nereagoval.

Na „studijním pobytu“

Se jménem Bronislava Šabršuly se v policejním sboru na Zlínsku v minulosti pojily i spory. Vedoucím oddělení v Uherském Hradišti se Šabršula stal v roce 2009. Na podzim roku 2012 byl ale ze své funkce odvolán a převelen ke „studijnímu pobytu“ na krajské policejní ředitelství ve Zlíně. Podle neoficiálních informací stál za odvoláním jeho nesouhlas s postupem krajského vedení policie ve Zlíně. Nelíbilo se mu například snižování policejních stavů.

Do čela uherskohradišťské policie se tak v roce 2013 postavil Tomáš Indra, ve funkci ale dlouho nezůstal. Po roce se na své původní místo opět vrátil Bronislav Šabršula, a to z rozhodnutí tehdejšího ministra vnitra v demisi Martina Peciny. Šabršula si ministrovi stěžoval na šikanu ze strany zlínských nadřízených. Pecina vyhověl jeho stížnosti a Šabršulu převelel zpět do Uherského Hradiště.

Kdo je Bronislav Šabršula?

Plukovník Bronislav Šabršula pracuje u policie od roku 1986. V 90. letech Šabršula působil například na Ústředně kriminální policie v Praze, poté se přesunul do Vizovic a Zlína. Plukovník Šabršula má osvědčení pro práci s utajovanými informaceni na úrovni „tajné“.

Loni v červnu pak tehdy suspendovaný Šabršula podal trestní oznámení na Nejvyšší státní zastupitelství v Olomouci. V něm podezíral ze zneužití pravomoci, útisku nebo vydírání krajského policejního ředitele Bedřicha Koutného a jeho náměstka Jaroslava Vaňka. Toto oznámení ještě víc prohloubilo zhruba dvouleté spory mezi oběma stranami.

Na konci července 2014 se vedení zlínské policie otřáslo v základech: odchod do civilu oznámili jak ředitel Koutný, tak jeho náměstek Vaněk. Odešel i šéf útvaru pro boj s finanční kriminalitou Milan Komárek, který jen změnil působiště a své převelení vysvětlil osobními důvody.