Místo hrobů skládka: Hřbitov v Jindřichově Hradci zachrání radnice

Jindřichův Hradec - Zpustlý jindřichohradecký hřbitov u Václava změnil vlastníka. Po třech letech dohadování získala nejstarší pietní místo ve městě radnice od církve, která se o něj z finančních důvodů nedokázala postarat. Některé části hřbitova proto zchátraly a proměnily se ve skládku, o většinu hrobů se nikdo nestaral. Noví správci chtějí místo zvelebit.

Radnice zvelebuje hřbitov v Jindřichově Hradci (zdroj: ČT24)

Hřbitov získala radnice od církve. Zástupci diecéze přiznávají, že peníze na údržbu neměli, podařilo se jim pouze opravit kostel. Noví vlastníci uvolní na obnovu krchova desetitisíce korun. „Bylo to jedno z nejhorších zákoutí ve městě. Snažíme se hřbitov vyčistit od tun a tun odpadků,“ popisuje starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).

Hřbitov u svatého Václava má téměř tisíc hrobů. Vloni v létě zde byly k vidění povalené pomníky i kříže, otevřené rovy zakryté stromy a křovím, pěšiny byly zarostlé. V současnosti se úklidové čety snaží obnovit první cesty, brzy se chtějí zaměřit na černé skládky a poničené náhrobky. Desítky jich odstraní. „Ty, které jsou zdraví nebezpečné a mohly by na někoho spadnout, se odvezou a hrob se zruší,“ plánuje ředitel Služeb města Jindřichův Hradec Ivo Ježek.

Ve starých knihách teď správci hledají jména pohřbených, žádná přesná evidence ale neexistuje. „Děláme seznam, který bude veřejně přístupný a lidé v něm budou moci případně nalézt své předky,“ říká Hana Palusková ze Správy městských hřbitovů. Desítky hrobů patří německým obyvatelům. Do pátrání po pozůstalých se proto zapojí krajanská sdružení. „Nepočítáme s žádnou exhumací, ostatky, které zde byly před lety pohřbeny, zde zůstanou,“ dodává Palusková.

Pietní místo je nejstarší ve městě, svému účelu začalo sloužit už ve 14. století. Naposledy tady pohřbívali v 50. letech minulého století. Hřbitov budou pravidelně sledovat strážníci, na noc se bude uzavírat.