Střed Ostravy bude 2 roky rozkopaný. Začala rekonstrukce Nádražní ulice

Ostrava - Začala totální rekonstrukce jedné z nejvýznamnějších tepen Ostravy. Nádražní ulice, spojující hlavní nádrží s centrem, po které jezdí tramvaje a projede tam denně až 9,5 tisíce aut, se bude opravovat dva roky. Řidiči jezdí objížďkami. Tramvaje nahrazují autobusy, od pondělí začne jednokolejný provoz. Za dva týdny přitom v Ostravě začne světový šampinát v hokeji a město očekává desetitisíce návštěvníků. Podle vedení města stavba nesnesla odkladu.

Hlavním důvodem rekonstrukce, která má stát 165 milionů, je havarijní stav kanalizace. „Protože kanalizace vede pod tramvajovou tratí a není k ní jiný přístup, bylo rozhodnuto o totální rekonstrukci ulice,“ uvedl Ludvík Novotný z odboru investic ostravského magistrátu. Rekonstruovat se bude vodovod, plynovod a tramvajová trať.

Nové a bezpečnější budou tramvajové zastávky Elektra a Stodolní, kde firma postaví ostrůvky pro nástup. Dosud lidé nastupovali ze silnice. Silnice a chodníky budou mít nový povrch. První etapa stavby, která má skončit na konci listopadu, se týká rekonstrukce úseku mezi ulicemi Stodolní a 30. dubna. Druhá etapa, která bude pokračovat mezi Stodolní a 28. října, by měla začít na jaře příštího roku a skončit v listopadu 2016.

Centrum Ostravy bude rozkopané v době, kdy město očekává desetitísce turistů. Od 1. května hostí Ostrava spolu s Prahou světový šampionát v ledním hokeji, v červenci zase město zaplní návštěvníci festivalu Colours of Ostrava. Zatímco opravu s úplným uzavřením poškozených dálničních mostů se podařilo odsunout až na druhou polovinu května, zahájení rekonstrukce Nádražní ulice podle vedení města odklad nesneslo.

Odklad stavby by mohl ohrozit čerpání dotací

„Celá tato akce je dotována z regionálního operačního programu. Aby se stihl termín do konce roku, bylo nutné začít co nejrychleji,“ řekl náměstek primátora Ostravy pro dopravu Kamil Bednář z ČSSD. Novotný z odboru investic dodal, že na srpen, kdy je ve městě nejmenší provoz, je naplánována kompletní výluka. „Do té doby musí být hotovy přeložky všech sítí,“ uvedl Novotný.

Řidiče dnes navádějí na objízdné trasy kromě ukazatelů také dopravní policisté. Během první ranní špičky nedošlo k žádným zácpám. Cestujícím městské hromadné dopravy pomáhají s orientací zaměstnanci dopravního podniku. Náhradní autobusy má v pondělí nahradit jednokolejný provoz, který vystřídají autobusy opět v srpnu.

Živnostníci dostanou slevu na nájmu

Rekonstrukce s velkou pravděpodobností připraví živnostníky, kteří mají v Nádražní ulici obchody, o zákazníky. „Chceme sepsat společnou žádost o slevu na nájemném po dobu rekonstrukce, a to alespoň o padesát procent,“ uvedla spolumajitelka tamního květinářství Ilona Gombitová. Vedení obvodu Moravská Ostrava a Přívoz se k tomu staví vstřícně. „Slevu určitě dostanou, ale ne hned. Nejprve musíme situaci vyhodnotit,“ uvedla starostka obvodu Petra Brenfeldová z hnutí Ostravak.

Stavební akce podobného rozsahu proběhla v centru Ostravy naposledy před více než třiceti lety, kdy se stavěly Frýdlantské mosty.