Celorepublikový program kotlíkových dotací se spustí ještě letos

Ostrava - Program takzvaných kotlíkových dotací financovaný z evropských fondů se spustí ještě v letošním roce. Na výměnu neekologických kotlů za nové, šetrnější k životnímu prostředí půjde celkem devět miliard korun. Žadatelé budou moci získat dotaci až do výše 85 procent, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Po celé České republice by mohlo být obměněno až 80 000 kotlů. Zřejmě nejvyšší podíl peněz bude mířit do Moravskoslezského kraje, který se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší. „Podle stávajícího harmonogramu počítáme, že během června a července bychom chtěli vypsat grantové výzvy pro kraje a na základě těch výzev to kraje budou kopírovat potom už pro ty konkrétní žadatele,“ uvedl Brabec. Počítá s tím, že už na podzim by lidé o peníze mohli žádat.

Právě Moravskoslezský kraj je regionem, kde program kotlíkových dotací před třemi lety začal. Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) připomněl, že na výměnu kotlů šlo jen v regionu 280 milionů korun, za něž se vymění zhruba 5600 kotlů. O náklady se rovným dílem dělilo ministerstvo životního prostředí s krajem.

Smog v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle Brabce za tři roky podali zájemci v pěti krajích České republiky téměř 10 000 žádostí na výměnu kotlů a celkem se do projektu investovalo zhruba půl miliardy korun. „Věřím, že z těch devíti miliard Moravskoslezský kraj určitě přes miliardu vyčerpá,“ uvedl Novák. Podle něj lze navíc předpokládat, že města by v budoucnu mohla lidem pomoci i s financováním zbývající nedotované částky na výměnu kotle, mohlo by jít o půjčky či další dotace.

Jeho slova potvrdil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO), podle kterého město uvažuje právě o tom, že by zájemcům o výměnu kotle za ekologický pomohlo další dotací nebo bezúročnou půjčkou. „V tuto chvíli děláme analýzu cílové skupiny, kteří lidé to jsou. Nepochybně mezi ně patří i nízkopříjmové skupiny obyvatel, kterým je třeba pomoci,“ řekl Macura.