Soud potrestal podvodníky, kteří chtěli půl miliardy na odpočtech daně

Ostrava - Krajský soud v Ostravě potrestal Michaela Bartese a jeho čtrnáct kompliců za daňové úniky a podvody s kartami na internet vězením v rozmezí pět až deset let. Dalších pět obžalovaných dostalo podmínky, jednoho soud osvobodil. Podle obžaloby si nechali vytisknout milion bezcenných karet, které měly obsahovat speciální software. Fiktivně je prodávali do zahraničí a pak uplatňovali odpočty daně. Z finančních úřadů vytáhli přes 14 milionů. Kdyby nebyli odhaleni, mohly daňové podvody dosáhnout až půl miliardy.

Na podivné transakce upozornil policisty Finanční úřad v Ostravě, po kterém chtěli obžalovaní vrátit daň z přidané hodnoty ve výši 50 milionů korun. Za hlavního organizátora soud považuje podnikatele z Teplic Michaela Bartese, kterého potrestal za podvod a pokus o neoprávněný daňový odpočet devítiletým vězením a zákazem podnikání na deset let.

Před pěti lety si Bartes založil firmu Sirenia a nechal vytisknout karty, které měly zajistit odběratelům neomezený přístup na internet, například na provozování e-shopu. Ve skutečnosti byly bezcenné. Prodával je fiktivním firmám, které nevykazovaly žádnou činnost, po celé republice i v zahraničí. Inspiroval se zřejmě podobnými podvody, které se objevily před sedmi lety na Slovensku a v Maďarsku.

Transakce končily kvůli odpočtu daně v zahraničí

„Fiktivní transakce probíhaly prostřednictvím neexistujících nebo účelově založených firem. Vše končilo na Slovensku, aby bylo možno uplatňovat odpočty daně z přidané hodnoty,“ vysvětloval soudce Roman Raab. Naoko vše proplatily fiktivní banky z Kajmanských ostrovů a Nového Zélandu. Když se obžalovaným podařilo vylákat z finančního úřadu přes 14 milionů, pokusili se uplatnit další odpočty daní za stovky milionů.

Někteří z obžalovaných se podle soudu na podvodech podíleli aktivně, jiní zřejmě přesně nevěděli, čeho se účastní. „Mezi obžalovanými jsou osoby, které podle nás byly v pozici takzvaných bílých koní. Nebyli zcela v obraze, o jak rozsáhlou trestnou činnost se jedná,“ uvedl soudce Raab. Pět z obžalovaných proto odešlo od soudu s podmínkou. Ostatní dostali nepodmíněné tresty. Jednoho z obžalovaných soud zprostil pro nedostatek důkazů obžaloby.

Bartes svědčil v kauze teplických policistů

Krajský soud v Ostravě se případem zabýval dva roky. Původně bylo obžalováno dvacet dva lidí. Hlavní aktér Bartes se vyhlášení rozsudku neúčastnil, je ve vězení za zpronevěru a úvěrový podvod. Bartes v minulosti figuroval také jako korunní svědek v kauze tří teplických policistů obžalovaných z přijímání úplatků. Tvrdil, že mu nabídli sedm milionů za mlčení. Soud mu ale neuvěřil. Policisté byli podezřelí, že brali od podnikatelů úplatky za zastavení fiktivních trestních kauz.

Rozsudek nad Bartesem a jeho komplici zatím není pravomocný.