V Pardubicích znovu hrozí evakuace kvůli bombám z 2. světové války

Pardubice - V Pardubicích znovu hrozí evakuace tisíců lidí v okolí rafinerie Paramo. Důvodem je rozšíření frekventované silnice, pod kterou můžou ležet nevybuchlé bomby z druhé světové války. Úřady, hasiči i policisté proto po třech letech od podobného pyrotechnického průzkumu oprášili evakuační a bezpečnostní plány - ty by se týkaly tisíců lidí a například i desítek škol. Podle odhadů pyrotechniků může být na území města až 130 nevybuchlých bomb. Na případnou evakuaci obyvatele upozorní sirény a místní rozhlas.

Letadla spojenců na Pardubice za války shodila 1600 pum. Cílem byly hlavně Fantovy závody – dnešní Paramo. 

Cvičně se před dvěma lety kvůli pyrotechnickému průzkumu rafinerie už vyklízela. Šance najít bomby je teď vyšší, a to s dostavbou silnice a křižovatky právě u Parama. „Je to úsek 900 metrů dlouhý, kde podle sčítání dopravy jezdí nejvíc vozidel. Bude se to blížit už pomalu 30 000 vozidel,“ konstatoval Bohumil Vebr, ředitel ŘSD Pardubice.

Dostavba silnice I/37 Pardubice - Trojice je financována z Operačního programu doprava, původní plánované náklady byly pod 600 milionů korun, stavba nakonec byla v tendru vysoutěžna za 368 milionů korun. Termín dokončení je říjen až listopad roku 2017.

„My vlastně rozšiřujeme tu stavbu tak, že pravý pruh čtyřpruhu míjí všechny křižovatky a ve směru na Chrudim jede řidič po samostatném pruhu,“ popsal Bohumil Vebr, ředitel ŘSD Pardubice. Doplnil, že problém současné silnice je v tom, že čtyřpruh od Hradce Králové dojíždí na nekapacitní dvoupruhovou komunikaci, která nemá parametry na to, aby tam mohlo plynule jet 30 000 aut.

Podle informací pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic by z křižovatky u Parama, která je v současné době ve špičce těžko průjezdným uzlem, měly zmizet semafory. Nahradit je má kruhová křižovatka o průměru 40 metrů. Místní komunikace I/37 by se zase měla dočkat rozšíření na čtyři pruhy, a to v délce takřka jeden kilometr. Rekonstrukce pamatuje i na pěší a cyklisty. Šestý městský obvod a všichni, kdo přes křižovatku projíždějí ve směru na Přelouč, by se tak do podzimu roku 2017 mohli v tomto místě dočkat vytoužené plynulé dopravy.

U výpadovky na Chrudim a Hradec Králové už firma začala kácet stromy. A právě na trase budoucí rozšířené silnice by mohly pod zemí ležet letecké pumy. Podle pyrotechnika Jiřího Chládka bude probíhat hloubkový pyrotechnický průzkum pomocí magnetometrie.

Hasiči, policisté, pyrotechnici i úředníci už proto probírají detailní plány odvozu pum a případné evakuace. Stejně jako v roce 2012 by se týkala tisíců lidí. Oproti roku 2012, kdy byli u Parama pyrotechnici také, se ale tentokrát bude jednat o 10x větší plochu. „Významnou roli hraje také fakt, že na území vedle nadjezdu dopadlo podle vyhodnocení náletů o mnoho více leteckých bomb než do prostoru, kde byly prováděny práce v letech 2012-2013,“ upozornil pardubický primátor Martin Charvát (ANO), který zároveň stojí v čele krizového štábu města.

Pokud by byl někde podezřelý předmět nalezen, bude se v první fázi evakuovat zóna v okruhu 600 metrů od takového místa - šlo by o evakuaci asi 2500 lidí. „Jakmile by byla evakuována zóna 600 metrů, policejní pyrotechnik by začal zkoumat nález, a pokud by skutečně potvrdil, že se jedná o nebezpečnou leteckou bombu, nařídí evakuaci dále až do vzdálenosti až 1100 metrů. V té zóně 1100 metrů je to potom ještě asi dalších 5000 lidí,“ popsal Jiří Kyncl z oddělení krizového řízení Magistrátu Pardubic.

Okruhy možné evakuace - 600 a 1100 metrů
Zdroj: ČT24

Kromě obyvatel by se evakuace týkala i desítek školských zařízení. Obyvatelé mají možnost se evakuovat sami, a nebo využít organizované evakuace. V Pardubicích už proto byla stanovena místa pro shromáždění osob, na která by pak byly postupně přistavovány autobusy dopravního podniku. Ty by lidi odvážely do připraveného evakuačního střediska. Tímto evakuačním střediskem bude podle Jiřího Kyncla pravděpodobně Pardubická aréna, tedy místní zimní stadion. V případě nařízené evakuace v okolí Parama dojde také ke změně jízdního řádu MHD.

Jiří Kyncl dále upozornil, že evakuace by se netýkala jen samotných obyvatel, ale také například firem, které v evakuační zóně působí. Firmy už magistrát na riziko upozornil a uložil jim zpracovat plán, jak by například ukončily výrobu nebo prodej a jak by pracovníci opustili evakuační zónu. 

„Je třeba si uvědomit, že pokud by nastala nejhorší varianta, nebylo by možno leteckou bombu zlikvidovat na místě, bude převezena do předem připraveného prostoru, kde by byla zlikvidována řízeným výbuchem. A samozřejmě i obyvatelstvo podél této komunikace by se muselo evakuovat do vzdálenosti 1100 metrů, což je zhruba dalších asi 8000 lidí. Nicméně by se jednalo o evakuaci na dobu zhruba jedné hodiny,“ uvedl Jiří Kyncl z oddělení krizového řízení Magistrátu Pardubic.

V Pardubicích hrozí evakuace (zdroj: ČT24)