U lanovky ve Špindlerově Mlýně se propadla konstrukce

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) – U nejstarší čtyřsedačkové lanovky v Česku, která jezdí ze Špindlerova Mlýna na krkonošskou Pláň, se propadla konstrukce, po které přicházejí lyžaři k dolní stanici. Nehoda se obešla bez zranění, na místě však zasahují hasiči. Jedna ze dvou hlavních lanovek špindlerovského skiareálu je mimo provoz a čeká na posouzení statika a stavebního technika. Podle ředitele skiareálu je možné, že opět začne jezdit již zítra.

U pláňské lanovky se zhroutila konstrukce, která slouží jako střecha objektu stojícího pod úrovní dolní stanice a současně se po ní přichází k turniketům a samotné stanici. Než se konstrukce zřítila, stihli všichni utéct. Podle svědků se předem ozvalo praskání. „Vyběhli jsme ven a začali vyhánět lidi,“ popsal pracovník půjčovny. K propadu došlo zhruba půl hodiny poté, co se praskání začalo ozývat. Všichni včas vyklidili jak prostor, kudy se přichází k lanovce, tak objekt ve spodním podlaží, kde jsou půjčovny, servis, úschovny či toalety. „Psi vyloučili přítomnost osob ve zborceném objektu. Stále dochází k mírnému propadu konstrukcí, propadá se to, hýbe se to, není to stabilní,“ řekl velitel zásahu hasičů Josef Vancl.

U nehody zasahovali hasiči, místo hlídá policie. Další záchranné složky přijet nemusely. „Horská služba u lanovky ve Svatém Petru nezasahovala. Podle našich informací se to obešlo bez zranění,“ uvedl náčelník krkonošské Horské služby Adolf Klepš.

Během dne změnily svoji pozici turnikety, takže by bylo možné nastupovat na lanovku z jiného směru. Zatím však stále stojí, obnovení provozu lanovky záleží na posouzení statika a stavebního technika. „Lanovce nic není. Jednáme se statiky, jestli budeme moci vytvořit nástupiště z jiné strany. Pokud to bude možné, tak to dnes v noci připravíme a zítra to bude v provozu,“ řekl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Čeněk Jílek. Bez pláňské čtyřsedačky s přepravní kapacitou 2400 lidí za hodinu zůstávají lyžaři ve Svatém Petru odkázáni na pomalou dvousedačkovou lanovku, navazující vlek a lanovku Hromovka, která však obsluhuje pouze malou část areálu.

Finálový závod SP ve snowboardingu, který se pojede ve Špindlerově Mlýně v pátek a sobotu, havárie hlavní lanovky nenaruší, ujistili jeho organizátoři. Závodníci pojedou na černé sjezdovce a čtyřsedačku k dopravě nepoužijí. „Na přepravu závodníků využíváme dvousedačkovou lanovku,“ ubezpečil Marek Teyssler z organizačního týmu akce.

U lanovky na Pláň se propadla konstrukce, po které přicházejí cestující
Zdroj: David Taneček/ČTK

Čtyřsedačková lanovka na Pláň jezdí od roku 1992. Jde o nejstarší zařízení svého druhu v Česku, nové vedení skiareálu již v minulých letech naznačovalo, že ji brzy nahradí novější a kapacitnější lanovka. Konstrukce u stanice je ovšem ještě starší, vznikla již při stavbě předcházející dvousedačkové lanovky Tatrapoma, která jezdila od roku 1985 a později se přesunula k černé sjezdovce. Na Pláň jezdí lanovka ještě déle, již od roku 1947, kdy vznikla jako první sedačková v Krkonoších. Původní dolní stanice ale byla docela jinde, v místě, kde je dnes snowpark. Její objekt již neexistuje.