Vstávat! V Jeskyni Na Turoldu se budí rekordní počet vrápenců

Mikulov - Přes léto patří turistům, v zimě spícím netopýrům. Jeskyně Na Turoldu u Mikulova je jedním z nejvýznamnějších zimovišť vrápenců malých, kteří jsou kriticky ohrožení. Správci jeskyně tam vrápence i další netopýry každoročně sčítají už třicet let. Letos jich jeskyňáři napočítali rekordní počet – přes 400 kusů.

Jeskyně Na Turoldu přes zimu ukrývá živý poklad: kriticky ohroženého vrápence malého. Netopýrům se Na Turoldu líbí, jeskyně je jedním z jejich nejvýznamnějších zimovišť na jižní Moravě. Vyhovuje jim i to, že v zimě mají klid od návštěvníků. „Můžeme do jeskyně v zimě vstoupit jenom jednou za měsíc na kontrolu. A každý leden zde probíhá sčítání zimujících netopýrů,“ vysvětlil vedoucí správy Jeskyně Na Turoldu Jiří Kolařík.

Letošní sčítání přineslo překvapení, vrápenců malých bylo v jeskyni mnohem víc, než je běžné. Z běžných dvou stovek kusů se kolonie rozšířila na čtyři stovky. „Sčítání netopýrů tu probíhají už od roku 1976. V současné době stavy kriticky ohroženého vrápence malého stoupají,“ chválil si Kolařík s tím, že jejich rostoucí počty jsou nadějné i na dalších místech.

O zimování netopýrů hovoří vedoucí správy jeskyně Jiří Kolařík (zdroj: ČT24)

Kromě vrápence přespávají Na Turoldu i další druhy netopýra, třeba netopýři brvití. Zatímco vrápenec se zahřívá sám, netopýr brvitý se musí spolehnout na teplo svých kolegů. „Vrápenec malý se balí do křídelních blan. Tím si kolem svého těla vytváří tenoučkou vrstvičku vzduchu, která je nejlepším izolantem,“ popsal zimování netopýrů Tomáš Bartonička z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Ne všichni nocležníci ale tvrdě spí. Naopak už jim pomalu nastává jarní budíček. „Stále jsou v podzemí ve velkých počtech a budou tam ještě asi měsíc. Ale v tomto období končí tvrdý spánek a netopýři se začínají budit, častěji kontrolovat svůj fyziologický stav, startují procesy, které byly přes období hlubokého spánku utlumené, a ověřují si, jestli už se počasí a potravní dostupnost nezměnily,“ dodal Bartonička.

Největší spáči vydrží v jeskyni až do dubna. To už ale netopýry na půl roku znovu vystřídají turisté.