Bývalé vedení Prahy 8 kritizuje údajnou čistku mezi úředníky

Praha 8 vypověděla kolektivní smlouvu se zaměstnanci svého úřadu. Podle současného vedení vznikla účelově. Pracovníkům se v ní totiž zaručuje nadstandardně vysoké odstupné, což je pro městskou část nevýhodné a ztěžuje to reorganizaci.

Odstupné ve výši až 14 platů nebo příliš vysoké mzdy některých úředníků. Důvody, pro které podle současného vedení Prahy 8 už běží půlroční výpovědní lhůta kolektivní smlouvy. „Zabraňuje organizačním změnám nezbytným pro zefektivnění chodu úřadu. Proto se domníváme, že tato smlouva byla uzavřena účelově,“ řekla Anna Patočková, PR konzultant Městské části Praha 8.

Bývalí radní z ODS to ale odmítají s tím, že kolektivní smlouvu nemohou komunální politici ovlivnit. Kritizují naopak nové vedení kvůli probíhající reorganizaci. Tu nazývají čistkou. „Zcela zjevně má jediný cíl. Vyhodit ty nepohodlné. Vyhodit ty, kteří nějakým způsobem dostali stigma a jenom to stigma, že chodili po stejných chodbách jako třeba já, zdravili nás a byli loajální, protože jim to velela čest úředníka. A tito lidé jsou vyhazováni, jsou přesunováni do různých obskurních nově vzniklých útvarů, oddělení,“ řekla Vladimíra Ludková (ODS), bývalá místostarostka MČ Praha 8.

Úřad Městské části Praha 8
Zdroj: ČT24

Reorganizace, při které se dosavadních 21 odborů zúžilo jen na 13, vadí i části přemístěných zaměstnanců. Tvrdí například, že do Kulturního domu Krakov do nově zřízeného Oddělení speciálních projektů jsou účelově přeřazováni někteří nepohodlní zaměstnanci úřadu.

„Když se podíváte na sestavení toho oddělení, tak je to úplně zřejmé. Je tam tisková mluvčí, jsou tam dvě asistentky bývalých místostarostů, jsem tam já jako členka ODS a jsou tam další dvě kolegyně, které byly na kandidátní listině Prahy 8,“ uvedla Kamila Kalbáčová (ODS), referentka Oddělení speciálních projektů Odboru životního prostředí. A bývalá místostarostka Vladimíra Ludková (ODS) dodala, že jde o uměle vytvořené oddělení, kam byli seskupeni ti, které nebylo možné vyhodit.

„Bylo to potřeba v rámci reorganizace jako jiné pracovní zařazení. Je to vlastně odbor životního prostředí a speciálních projektů. Došlo k redukci odborů, takže je to vlastně jenom nový odbor,“ řekla PR konzultantka Anna Patočková. Na otázku, jestli nejde o odkladiště nepohodlných a nepotřebných zaměstnanců, Anna Patočková odpověděla: „Je to jeden ze 13 nově reorganizovaných odborů.“

Anna Patočková dále uvedla, že Městská část jako zaměstnavatel vždy jedná v souladu se zákonem. Vedení Prahy 8 teď chce jednat o nové kolektivní smlouvě. Ta by měla být  úspornější.

Praha 8 vypověděla kolektivní smlouvu na ÚMČ (zdroj: ČT24)