Policie chytila agresory z Vinohrad. Chodce bili pro zábavu

Praha – Dvojici mladých mužů, kteří – zřejmě bezdůvodně – napadali v únoru kolemjdoucí na pražských Vinohradech, dopadla policie. Na chodce mladíci útočili za podpory tří dalších společníků, kteří je verbálně podporovali. Postupně zbili dva muže, kteří kolem procházeli, a pokusili se zaútočit na třetího, který přispěchal na pomoc předchozímu napadenému. Podle policejního psychologa Vladimíra Vosky sice nelze jednoznačně říci, že přibývá agresivity, stoupá však brutalita. Současně přiznává, že neexistuje jednoznačně účinný způsob, jak se proti podobným útokům bránit.

Ve Francouzské ulici na Vinohradech v polovině února útočili dva členové pětihlavé skupiny na kolemjdoucí. Prvního udeřil jeden útočník do obličeje a poté ho kopl, později dva muži napadli jiného kolemjdoucího. „Dvojice zaútočila surovými kopanci a pěstmi mířenými na hlavu a horní část hrudníku, čímž ho srazili k zemi a tam dále v útoku pokračovali,“ popsala policejní mluvčí Iveta Martínková. Druhý útok ustal poté, co napadenému přispěchal na pomoc další kolemjdoucí, a přestože se i jeho pokusili mladíci zbít, jednoho z nich přemohl. 

Policie oba útočníky zadržela a obvinila z výtržnictví, kvůli svědectví ale hledají také jednoho z napadených, který v průběhu policejního zásahu odešel.

Útoky pro zábavu podněcuje i možnost pochlubit se

Podle vedoucího psychologa Policie ČR Vladimíra Vosky nelze z útoku jednoznačně soudit, že by byli lidé agresivnější než kdy dříve, stupňuje se ale brutalita. Mění se také příčiny útoků. Zatímco tradičně bylo možné přičítat je buď působení omamných látek nebo snaze pomstít se na kolemjdoucím za nesouvisející příkoří, v poslední době se stále častěji vyskytuje násilí pro zábavu. „Lidé se točili při tom, když bezdůvodně dají někomu na ulici facku – jak se ten člověk bude tvářit. To byla 'zábava' na internetu,“ řekl Vladimír Voska.

Tuto příčinu zřejmě měly i vinohradské útoky. „Vypadá to, jako by to byl nějaký hec nebo nabuzení v partě, kdy to těm lidem může z nějakého důvodu připadat směšné, zábavné nebo dokonce hrdinské,“ upozornil policejní psycholog.

Policejní psycholog: Agresoři považovali útok za zábavný (zdroj: ČT24)

Obrana je témař vyloučená

Bez ohledu na příčinu útoků je pro jejich oběti klíčovou otázkou, jak se bránit. K tomu ale policie jasný návod nemá. „Pokud útok přijde naprosto nečekaně, tak je obrana nesnadná, téměř vyloučená. Záleží na pohotovosti, reakcích, dispozicích napadeného,“ uvedl Vladimír Voska. Jeden z mála způsobů, jak útoku předejít, je pohybovat se v zalidněných místech. V případě, že se někdo stane cílem verbální agrese například v tramvaji, není podle psychologa vhodné vzápětí vystoupit. „Třeba i nevystoupit na zastávce, kde člověk chtěl, a vystoupit až tam, kde bude hodně lidí,“ doporučil.