Mezi šumavské lyžaře se vmísili policisté, kontrolují alkohol

Železná Ruda - Lyžařská střediska na Šumavě jsou v těchto dnech pod zvýšenou kontrolou policistů. Ti se na lyžaře zaměřují zejména kvůli vyšší návštěvnosti spojené s jarními prázdninami. Policisté na lyžích si ve spolupráci s horskou službou posvítí především na dodržování lyžařského desatera, které shrnuje pravidla chování na sjezdovkách, a na bezpečnost. Kontrolují ale i alkohol. Dechovou zkoušku mohou sice lyžaři odmítnout, ne však v případě, kdy zaviní nehodu.

Šumavské svahy hlídají policisté na lyžích (zdroj: ČT24)

Hlídky na svazích jsou především preventivním opatřením. Podle policistů jsou návštěvníci během kontrol ohleduplnější, pro řadu turistů jsou hlídky na lyžích i zpestřením. Během zimy policie často slouží i na běžkařských trasách nebo v lokalitách, kam se nedostane autem.

Takzvané desatero pravidel, jejichž dodržování policisté kontrolují, řada lyžařů nezná nebo ignoruje. Pravidla vydala Mezinárodní lyžařská federace (FIS), vyvěšená jsou v každém lyžařském areálu. Jedním z pravidel, která se často porušují, je například zákaz stání na sjezdovkách. Lyžaři přitom uprostřed svahů odpočívají poměrně často.

Deset pravidel FIS:

  1. Ohleduplnost
  2. Přiměřená rychlost
  3. Volba směru
  4. Předjíždění
  5. Vjíždění a rozjíždění
  6. Zastavení
  7. Stoupání a sestupování
  8. Respektování značení
  9. Poskytnutí první pomoci
  10. Povinnost prokázat se