Morkovice-Slížany dávají sbohem radnici. Nahradí ji nová

Morkovice-Slížany – Město Morkovice-Slížany na Kroměřížsku přichází o jednu z nejdůležitějších budov. Dělníci se pustili do demolice radnice z konce 19. století. Potřebám úřadu už podle vedení města nevyhovovala. Místo staré radnice postaví novou. Zda to ale bude na stejném místě, nebo jinde a kdy se tak stane, zatím vedení města neví.

„Budova tu stála už v roce 1827, byl to původně zájezdní hostinec. Ten potom obec koupila a postupně přebudovala na úřad,“ přiblížil historii morkovické radnice starosta města Pavel Horák (nez.). Budova kromě městského úřadu vystřídala celou řadu využití: od bytů pro lékaře přes obecní věznici, sídlo obecní policie až po hasičské skladiště.

Teď jde objekt, kterému místní s nadsázkou přezdívají morkovické Hradčany, k zemi. Městu se víc vyplatí postavit radnici novou. Dělníci budovu cihlu po cihle rozebírají, aby stavbou nezatěžovali okolí. Kde a kdy vznikne nové sídlo úřadu, který zatím našel zázemí v budově agrodružstva, zatím není jisté. Starosta ale věří, že tentokrát dopadne stavba lépe než v případě jeho předchůdce z 19. století. „Starosta Holub tehdy využil úvěru, který si ale nenechal schválit zastupitelstvem. Následně mu zastupitelstvo tento úvěr dodatečně neschválilo, starosta musel prodat svůj rodný statek v Morkovicích a skončil v malém domečku v sousední obci,“ vzpomněl Horák.

O bourání radnice hovoří starosta Morkovic-Slížan Pavel Horák (nez.) (zdroj: ČT24)

Nová radnice by oproti staré měla být hlavně bezbariérová, podle starosty Horáka byla ale sama budova ve špatném stavu. I tady lze sáhnout do historie obce. „Už v roce 1907, kdy existoval projekt přestavby této budovy na školu, zkonstatoval CK okresní hejtman z Kroměříže, že budova se nedá přestavět, protože je příliš vlhká,“ uzavřel starosta.