Babiš chce prodat venkovní bazén Thermalu i okolní lukrativní pozemky

Karlovy Vary - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje prodej venkovního bazénového komplexu hotelu Thermal v Karlových Varech. Bazén je podle ministra ztrátový a pro hotel není významný. Peníze z jeho prodeje by chtěl použít na investice. Stoprocentním akcionářem hotelu je ministerstvo financí. Babiš záměr oznámil při dnešním uvedení nového generálního ředitele hotelu Klause Pilze do funkce. Ministr ve městě navštívil i Císařské lázně, které si podle něj zaslouží opravu. Bude proto jednat s ministrem kultury a pokusí se najít cesty, jak by stát mohl pomoci.

Venkovní bazén včetně vyhlídkové restaurace je jedním ze symbolů Karlových Varů. Byl postaven na skále nad hotelem v 70. letech minulého století. Bazén je 50 metrů dlouhý a 16 metrů široký. Jeho hloubka se pohybuje od jednoho do 4,5 metru. Třetina vody v bazénu je minerální. V provozu býval i přes zimu. Od roku 2012 je ale kvůli úsporám v zimě uzavřený. Zázemí bazénu je navíc zastaralé a navštěvníků ubývá. Hotel zaplatí každý rok na jeho sanacích až 8 milionů korun. Pozemky jsou ale velmi lukrativní, patří k nejlepším v Karlových Varech. Na jejich prodej včetně bazénu by se mělo ještě letos vypsat výběrové řízení.

Andrej Babiš: „Je to nejlepší pozemek Karlových Varů, takže předpokládám, že by bylo dobré sehnat nějakého bohatého arabského šejka, který nám dá za to dobré peníze, abychom je mohli použít a doinvestovat hotel.“

Samotný hotel je podle Babiše silně podinvestovaný. „Tržní hospodářství sem ještě nepřišlo,“ uvedl po jeho prohlídce. Už před časem řekl, že by bylo lepší, kdyby stát hotel prodal. Dnes ale prohlásil, že se s prodejem v současnosti nepočítá. „Stále si myslím, že by ministerstvo nemělo provozovat hotely, ale prodej není na pořadu dne,“ uvedl. Zisky hotelu se nicméně v posledních letech zlepšily. Odhad loňského hospodaření je 15 milionů korun před zdaněním, plán na letošní rok je dvakrát vyšší. V roce 2013 hotel podle účetní uzávěrky dosáhl zisku před zdaněním ve výši 9,23 milionu korun.

Nový ředitel vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 17 uchazečů. Pilz byl od roku 2005 do poloviny loňského roku generálním ředitelem Health Spa Piešťany. Na starost měl jedenáct lázeňských hotelů v Piešťanech a Smrdákách. Vystudoval management cestovního ruchu na vídeňské univerzitě. Zastával manažerské posty například ve vídeňském hotelu Penta či v pražských hotelech Grand Hotel Bohemia nebo International, kde byl i generálním ředitelem.

Letní škatulata v hotelu: Nejdřív protestovali politici, potom zaměstnanci

Vedení státní firmy Thermal - F se měnilo loni několikrát. Nejprve byl v červnu z funkce generálního ředitele odvolán bývalý karlovarský primátor a později hejtman Josef Pavel (ODS). Ministerstvo rozpustilo i šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu společnosti. Změny ale kritizovala opozice i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to kvůli dosazení poslance ANO Romana Procházky do dozorčí rady. Procházka poté na funkci rezignoval.

Zaměstnancům se zase nelíbil nový generální ředitel Daniel Křováček. Podle serveru iDNES byl předtím odvolán i z postu šéfa soukromého karlovarského hotelu Čajkovskij. Ministerstvo proto přistoupilo k dalším změnám a na konci července opět odvolalo celé představenstvo. Hotel z pověření řídil bývalý šéf karlovarského hotelu Savoy Westend Rudolf Mašata. Babiš tehdy zadal i audit, který měl prověřit hospodaření hotelu. Zpochybňoval totiž dobré hospodářské výsledky exhejtmana Pavla.

Ministerskou návštěvu okořenila hádka kvůli auditu

Při dnešní návštěvě hotelu se Pavel dostal kvůli výsledkům auditu do prudké slovní rozepře s předsedou představenstva Ivanem Chadimou, který audit zpracoval. Podle Pavla pomlouvá bývalé vedení hotelu. Ohradil se i proti tomu, že mu audit ani nebyl předložen k vyjádření. To Chadima nevyvracel, ale audit Pavlovi stejně předat nechtěl. „Vám ne,“ řekl mu před Babišem. Ministr reagoval jen tím, že ministerstvo Pavlovi audit poskytne.

Lázeňský hotel Thermal byl postaven v letech 1967 až 1976. Tehdy mu ustoupila původní secesní zástavba z 19. století. Hotel nabízí kromě lázeňských služeb rozsáhlé kongresové centrum, které je každoročně zázemím Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.