Místo tanků osídlí milovické lesy divocí koně

Milovice – Přirozenou rovnováhu by mělo krajině bývalého vojenského prostoru v Milovicích pomoci vrátit 14 divokých koní, kteří se do tamních lesů přesunou z Velké Británie. Žít teď budou nejdřív na dvou a následně na čtyřicetihektarové pastvině. Tam si je budou moci prohlédnout i turisté mířící do lesů v okolí středočeských Milovic.

Z Exmooru v jihozápadní části Velké Británie míří do středočeských Milovic 14 divokých koní, kteří na území České republiky žili před stovkami let. „Po příjezdu budou vypuštěni do dvouhektarové aklimatizační ohrady a tam budou mít měsíc na to, aby si přivykli na lokalitu a podnebí,“ přiblížil ředitel společnosti česká krajina Dalibor Dostál s tím, že si stádo v této době rovněž utvoří hierarchii.

Pak se koně, nazývaní také jako exmoorský nebo keltský pony, přesunou do větší, čtyřicetihektarové pastviny. „Pastvina bude ohraničena jednoduchým elektrickým ohradníkem,“ popsal Dostál. Takovéto řešení je levné a navíc prostupné pro menší zvířata. „Lokalita je přístupná a koně tam tak budou vidět,“ láká k návštěvě Dostál. Časem by navíc měla přibýt i turistická infrastruktura, například vyhlídkové věže.

Divocí koně
Zdroj: Martin Meissner/ČTK

Přirozená otevřená krajina v Čechách pomalu mizí

„Vojenská technika paradoxně v Milovicích udržela cenné ekosystémy,“ uvedl Dostál s tím, že problémem dnešní ochrany přírody je hlavně to, že mizí přirozená otevřená krajina, tedy například pastviny. „Jak se před 50 lety změnilo zemědělství a zvířata se přestěhovala do kravínů, začala v Čechách mizet přirozená krajina,“ řekl Dostál s tím, že funkci velkých kopytníků v přírodě v minulých desetiletích nahrazovala vojenská technika.

Divocí koně patří v Česku k původním živočišným druhům, ale v Evropě byli vyhubeni člověkem. Archeologické nálezy dokládají přítomnost divokých koní ve střední Evropě včetně ČR do pozdního neolitu, tedy zhruba 4 700 až 3 700 před naším letopočtem.

Dostál: Místo tanků osídlí milovické lesy divocí koně (zdroj: ČT24)

Návrat divokých koní je součástí projektu zaměřeného na záchranu ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev v Milovicích a na záchranu pestré motýlí a jiné fauny a flóry. V Milovicích začalo krajinu ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem 90. let odešla sovětská armáda. Ještě letos by ke koním měli přibýt pratuři, uvažuje se i o zubrech. "Pratuři by do Milovic mohli přibýt letos nebo příští rok. Se zubry je to složitější, přestože například v Polsku soužití zubrů a armády bez problémů funguje, dodal Dostál.

Náklady na péči o zvířata a vytvoření infrastruktury jsou přes dva miliony korun, zaplatily je evropské fondy, Středočeský kraj, město Milovice a další sponzoři. Projekt připravila nezisková organizace Česká krajina ve spolupráci s experty z Biologického centra Akademie věd ČR, Jihočeské univerzity, Karlovy univerzity a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd.