Od originálu k nerozeznání. Korunovační klenoty mají špičkové repliky

Brno – Na dosah ruky a bez čekání ve frontě. Tak mohou lidé vidět tuzemské korunovační klenoty, respektive jejich špičkové repliky vystavené v brněnském Letohrádku Mitrovských. Vytvořila je trojice českých a slovenských šperkařů. Repliky jsou součástí výstavy o době Karla IV., od jehož narození příští rok uplyne 700 let. Expozice s korunovačními klenoty má v příštích letech projet celou republiku.

Svatováclavská koruna na první pohled k nerozeznání od originálu. Stejně tak i další významné klenoty. Zlato a drahé kameny ale tentokrát nahradil jiný materiál. „Jsou vyrobeny ze zlaceného stříbra a místo drahých kamenů byla použita sklářská kompozice, abychom dosáhli podobné blyštivosti jako u originálu,“ popsal autor projektu České korunovační klenoty Ondřej Mikulášek.

Práce na replikách se ujali špičkoví šperkaři. Žezlo vytvořili manželé Cepkovi, koruna a jablko prošly rukama Jiřího Urbana. Práce na replikách zabrala šperkařům půl roku. „Skutečně stačí kvalitní fotodokumentace a člověk je schopen to vyrobit,“ hodnotí svou práci šperkař Jiří Urban, který už tvořil šperky i pro papeže Jana Pavla II. nebo britskou královnu.

Ondřej Mikulášek o projektu České korunovační klenoty (zdroj: ČT24)

Výstava neláká jen na blyštivé klenoty, ale i na zajímavosti z jejich historie. Třeba Svatováclavskou korunu provází temná pověra. „Kdo si ji nasadí na hlavu a není hoden být českým králem, do roka zemře nepřirozenou smrtí. S určitostí víme, že si ji říšský protektor Reinhard Heydrich nechal ukázat. Traduje se, že si korunu dokonce nasadil na hlavu a pak ji nasadil i svému synovi,“ vzpomněl Mikulášek. Půl roku potéto události zemřel Heydrich po známém atentátu, dva měsíce nato pod koly nákladního auta zahynul jeho syn.

Výstava připomíná Otce vlasti

„České korunovační klenoty jsou něco, co by měl alespoň jednou za život vidět každý Čech. Výstava bude putovat několik let a my doufáme, že objede celou republiku,“ dodal Mikulášek. Výstava nepředstavuje jen repliky klenotů, ale i další artefakty, které připomínají dobu zřejmě nejslavnějšího tuzemského panovníka Karla IV. Příští rok uplyne 700 let od jeho narození. „O dalších zastávkách výstavy zatím jednáme,“ uzavřel Mikulášek.

České korunovační klenoty

Soubor Českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna s čepičkou, poduškou a pouzdrem, královské jablko s pouzdrem, královské žezlo s pouzdrem a korunovační roucho. Spolu s korunovačními klenoty bývá vystavován zlatý relikviářový Korunovační kříž a tzv. Svatováclavský meč. Koruna, žezlo a jablko jsou trvale uloženy v korunní komoře v chrámu sv. Víta, roucho je uchováváno ve speciálním klimatizovaném depozitáři ve Sbírkách Pražského hradu. Kříž a meč jsou vystaveny ve stálé expozici Svatovítského pokladu na II. nádvoří.

Dveře do korunní komory mají sedm zámků a k jejich otevření a vyzdvižení klenotů se musí sejít sedm držitelů klíčů: prezident republiky, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Senátu, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy. Děje se tak jen výjimečně, lidé pak na klenoty stojí dlouhé fronty. Naposledy mohla veřejnost vidět České korunovační klenoty v roce 2013.