Oceňovaný stadion v Jičíně trápí průvan a vlhkost

Jičín – Nedávno modernizovaný zimní stadion v Jičíně má problém – sice je to architektonicky zajímavá a odborníky oceňovaná stavba, ale prohání se tam vítr a voda vysrážená na stropní konstrukci kape na diváky i na led a vytváří boule. Pokud je venku teplo, led někdy dokonce i taje. Jičínský zimní stadion byl přitom nominovaný na stavbu roku 2012, město za něj zaplatilo více než 100 milionů korun. Další peníze teď ale bude muset dál na odstranění problémů, které se při provozu projevily.

Konstrukce haly má připomínat obrácenou loď. Vzhledově je stavba zajímavá i pro odborníky, funkčnost je ale horší. Stadion má totiž otevřené rohy, a tak se tam často prohání vítr. Lidé si na to stěžují: „Když sem někdo jde na hokej, musí se teple obléknout. Jinak to koukání není příjemné,“ uvedl návštěvník stadionu Luboš Jirsa.

Pokud naopak fouká teplý vítr, je to taky problém – ale tentokrát hlavně pro led, což je na zimním stadionu to nejdůležitější: „Udělá ten led nepoužitelný. V minulosti se i stalo, že se třeba rozpustil,“ uvedl Vladimír Novotný, trenér HC Jičín.

Na konstrukci stropu se při vyšších venkovních teplotách sráží voda a kape do hlediště i na led. Na zemi se pak podle zkušeností návštěvníků stadionu dělají boule.

Bývalý starosta města Martin Puš, za jehož vedení města nový stadion vznikl, projekt obhajuje. Hala prý byla navržena podle zahraničních vzorů jako vzdušná a hlavně multifunkční. „S odstupem času se ukazuje, že jsou teplejší zimy, že je vlhko a že zkrátka ne úplně ideálně tady v některých dnech funguje teplota a vlhkost,“ konstatoval bývalý starosta Jičína Martin Puš (ODS).

Současná jičínská radnice už si nechala zpracovat projekt na kompletní zakrytí haly a počítá také s klimatizací. Podle současného starosty Jana Malého (ANO) to bude stát zhruba 6,9 milionu korun. „Samozřejmě nastoupíme v roce 2016, zase po ukončení zimní sezony,“ dodal Jan Malý.

Voda ze střechy kape na zem i na led a dělá boule
Zdroj: ČT24

Díky této úpravě jičínského stadionu by se navíc minimálně o jeden měsíc měla posunout doba, během které se dá stadion využívat pro zimní sporty.

Spor o cenu stadionu - finalisté tendru se losovali

V Jičíně původně měli ledovou plochu bez zastřešení. Nový zimní stadion vznikl nad ní. V době příprav této stavby se v Jičíně řešila její cena. Někteří členové zastupitelstva Jičína v roce 2011 konstatovali, že stadion mohl být až o pětinu levnější, pokud by se finalisté tendru nelosovali a pokud by mohli soutěžit všichni přihlášení. První a poslední losování tam v roce 2010 organizovalo tehdejší vedení města v čele s ODS. Zimní stadion městskou kasu celkem vyšel na 106 milionů korun.

„Pokud by neproběhla soutěž formou losování, ale formou řádného výběrového řízení a soutěžilo se čistě na cenu, tak jsme mohli ušetřit až desítky milionů korun,“ prohlásil v listopadu 2011 tehdejší místostarosta Jičína Tomáš Frýba (TOP 09). Losování prosadilo vedení města v roce 2010, když z devíti zájemců vybíralo pětici finalistů, která by měla stavět zimní stadion. Konečný vítěz tendru, firma VCES, zakázku získal s cenou 91 milionů korun. Radnice ale ještě musela dalších 14 milionů přidat. Autoři rozpočtu prý totiž při projektování opomenuli, že se na zimním stadionu musí opravit ledová plocha a chlazení.

„Chtěli jsme rychle stavět, chtěli jsme eliminovat veškeré možné právní problémy spojené se soutěží,“ obhajoval losování v listopadu 2011 tehdejší starosta Jičína Martin Puš (ODS). Jako problém neviděl ani čtrnáctimilionový doplatek z veřejných peněz, město podle něj dokonce ušetřilo na některých stavebních pracích. „Částečně jsme spojili první a druhou etapu stavby,“ vysvětlil v roce 2011 Puš.

V Jičíně losování organizovali lidé blízcí firmě Kleris CZ, kterou policie vyšetřovala kvůli podezření na manipulaci desítek tendrů. I proto se posléze změnil zákon o veřejných zakázkách - losování jako způsob výběru dodavatele zakázek už nebylo možné. 

Nový stadion v Jičíně čeká další úprava (zdroj: ČT24)