Baťovské stromy jdou k zemi. Zlín je nahradí novými

Zlín – Zlínem opět zní motorové pily. Do jara půjde k zemi celkem 27 dospělých stromů. Decimuje je hniloba a špatný zdravotní stav. Zlín tak pokračuje v obnově zeleně. Tu odstartovala tragická událost, kdy před šesti lety pád poškozeného stromu zabil v centru města dvě děti. Od té doby najdou Zlíňané stromy zaevidované na internetu včetně informací o tom, v jakém jsou stavu.

Javor horský, výška 18 metrů, infekce kmene. Obyvatelé Zlína se mohou přes internet už několikátým rokem podívat na podrobnosti o desetině stromů ve městě. „V tuto chvíli máme evidováno už téměř 14 tisíc stromů, doplňujeme další dva tisíce,“ upřesnil mluvčí Magistrátu města Zlína Zdeněk Dvořák. V konečné fázi by měli obyvatelé města nalézt na internetu informace o každém ze zhruba sto tisíc stromů, které na území Zlína rostou.

Stromy pod kontrolou

Na stejnojmenných webových stránkách se nachází široká databáze informací o stromech na veřejně přístupných plochách, bez ohledu na jejich správce či vlastníka. Na portálu mohou majitelé stromů zveřejňovat plošné inventarizace svých dřevin a k nim i další podrobnosti o každém ze stromů – rozměry počínaje, staveb stromu konče. Databáze slouží odborníkům, arboristickým firmám i veřejnosti. V současné době je na mapě na 700 tisíc stromů.

Sady Svobody na interaktivní mapě
Zdroj: ČT Brno/www.stromypodkontrolou.cz

Řada značek teď z mapy Zlína zmizí. Stromy, které byly ve městě vysázeny ve 30. letech za dob průmyslníka Bati, už dožívají a musí k zemi. „Třeba tady je uprostřed patrná hniloba,“ popsal u jednoho z pokácených stromů Miroslav Kubját z odboru městské zeleně zlínského magistrátu.

Kontrola totiž ukázala, že stromy vysázené za rozmachu města před 80 lety zestárly, a tak se kácí. Radnice ale uklidňuje, že místo nich vysadí nové. Jen loni bylo ve Zlíně vysazeno na sem stovek mladých stromů.

O kácení hovoří mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák (zdroj: ČT24)

Padající strom zabil dva školáky

Zlín má s nemocnými stromy špatné zkušenosti. V roce 2009 se v blízkosti trolejbusové zastávky zřítil dvacetimetrový pajasan žláznatý, který měl špatné kořeny. Padající strom zabil dva dvanáctileté chlapce, dalších pět lidí zranil. Soud pak rozhodoval, zda úředníci magistrátu mohli tragédii předejít. Viny je zprostil s tím, že přírodní děje nelze předvídat ani je ovlivnit.