Dopravní podnik v Budějovicích rozšíří portfolio o pouliční lampy

České Budějovice – O veřejné osvětlení se bude v Českých Budějovicích od ledna starat tatáž společnost, která dbá o reklamní poutače, odtahuje auta, vybírá parkovné a také provozuje městskou hromadnou dopravu. Radnice pod novým vedením pokračuje v přidělování obecních zakázek městské firmě. Ta předpokládá, že zisky z dalších činností zmenší její ztrátu z provozování MHD, město by tak mělo ušetřit.

Budějovický dopravní podnik převezme správu osvětlení (zdroj: ČT24)

Českobudějovický magistrát nezadal svému dopravnímu podniku zakázku na správu veřejného osvětlení přímo, společnost zvítězila ve veřejné soutěži. „Dopravní podnik nabídl nejlepší částku. Když jsme vyhodnocovali soutěž, tak úspory činí 2 miliony 109 tisíc korun ročně,“ uvedl náměstek primátora Pavel Matoušek (ANO). Ředitel dopravního podniku a městský zastupitel Slavoj Dolejš (TOP 09) zdůraznil, že dopravní podnik, který ve městě provozuje autobusovou a také trolejbusovou dopravu, má pro údržbu pouličních lamp veškerou techniku i kvalifikovaný personál.

Pro dopravní podnik je to již třetí úkol, který se netýká MHD. Již dva a půl roku ve spolupráci se strážníky odtahuje špatně zaparkovaná auta a také vybírá parkovné. Snaží se tak získat peníze na zajišťování dopravy. „Každý milion, který dopravní podnik vydělá, je ušetřen v kase města a objeví se v zisku dopravního podniku. Takže o to lze snížit dotaci pro dopravní podnik,“ poukázal primátor Jiří Svoboda (ANO). 

Dopravní podnik chce své aktivity rozšířit i do dalších měst v okolí Českých Budějovic. Chce své služby nabízet i nadále ve správě osvětlení.