Lidé posílají miliony na zrušené účty finančních úřadů. Hrozí postihy

Ostrava - Finanční úřady mají už dva roky nové bankovní účty, mnozí podnikatelé to dodnes nezaznamenali. Na zrušená konta posílají měsíčně stovky milionů. Do konce roku ještě Česká národní banka platby přeposílá na správné účty, od ledna 2015 ale lidem hrozí, že se kvůli chybným platbám stanou dlužníky.

Čísla účtu měnily finanční úřady po celé republice od 1. ledna 2013, na změnu opakovaně upozorňovaly. Přesto ji tisíce podnikatelů nezaregistrovaly. Jen v listopadu přišlo na staré účty finančních úřadů přes půl miliardy korun, například v Moravskoslezském kraji to bylo jen za listopad 22 milionů korun. Od ledna to už úřady nebudou tolerovat a lidem kvůli tomu hrozí problémy.

„Pokud někdo od 1. ledna pošle platbu na zrušený účet, peníze se mu vrátí zpět a daňová povinnost zůstane neuhrazena. Ve svém důsledku to může způsobit vznik daňového nedoplatku a sankci,“ potvrdila mluvčí Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj Petra Homolová.

Stamiliony na zrušených účtech (zdroj: ČT24)

Chybujícím hrozí obstavení účtu i problémy v podnikání

Podle auditora a daňového poradce Zdeňka Schwarze lidem hrozí i obstavení účtu. „Pokud podnikatel včas nezaplatí, finanční úřad si stáhne daňový nedoplatek z běžného účtu dlužníka bez jeho vůle,“ řekl Schwarz. V horším případě pak může finanční správa uplatnit takzvané zřízení práva na nemovitý majetek. „Tímto způsobem úřad blokuje částku daňového dluhu. V případě, že nebude v náhradní lhůtě zaplacen, může přistoupit k prodeji majetku dlužníka,“ vysvětloval daňový poradce.

Daně
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Lidem, kteří si nezaktualizují účet finančního úřadu a stanou se daňovými dlužníky, to může ohrozit i jejich podnikání. Nedostanou například půjčku, nebudou se moci zúčastnit výběrových řízení, protože nebudou schopni doložit potvrzení, že na daních nic nedluží.

Do konce roku mohou lidé poslat dlužné daně pouze poštovní poukázkou nebo bankovním převodem. Pokladny finančních úřadů jsou už od středy zavřené a otevřou se až 5. ledna. „Podatelny všech pracovišť pro Moravskoslezský kraj budou ještě otevřeny na Silvestra do dvou hodin odpoledne, pak se otevřou až 5. ledna,“ doplnila mluvčí ostravského finančního úřadu Petra Homolová. Zdůraznila, že správné číslo účtu lidé zjistí na webových stránkách finanční správy.