Další tepelné ložisko ve vrbětickém areálu termovize nenašla

Zlín - Z areálu muničních skladů ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se v noci z pátku na sobotu opět ozvalo několik neřízených výbuchů. Poslední byl zaznamenán v pátek před jedenáctou hodinou v noci. Areál prozkoumal vrtulník s termovizí, žádné nové tepelné ohnisko ale neobjevil. Náhodné detonace v pátek večer přerušily dvoudenní klid v areálu, bezpečnostní lhůta tak běží nanovo.

Podle policejní mluvčí Lenky Javorkové se v pátek ozvalo celkem asi 20 slabších výbuchů. „Zřejmě tak vybuchla munice rozházená po druhém výbuchu,“ uvedla. Podle policie je situace podobná té po říjnovém výbuchu prvního skladu, odkud se i několik týdnů po jeho explozi ozývaly mírné neřízené detonace.

Pyrotechnici si předtím, než budou areál chystat na odvoz munice, stanovili sedmi až devítidenní bezpečnostní lhůtu bez neřízených výbuchů. Teprve poté začnou stejně jako po říjnové explozi prvního skladu čistit příjezdové komunikace v areálu ke skladům, kde je uložena munice, a také okolí cest a skladů. Nově vybudují točnu pro nákladní automobily a techniku.

  • „Znamená to pro nás samozřejmě další zděšení, protože to byly výbuchy neřízené. Naštěstí to nebylo nic zásadního, čeho bychom se měli obávat,“ komentoval nové výbuchy Zdeněk Hověžák, starosta obce Vlachovice-Vrbětice.

Do Vrbětic míří i armádní technika
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Policie odhadovala, že v případě příznivého počasí by se munice z Vrbětic mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 tamních skladech uloženo asi 7 000 tun materiálu, který zahrnoval kolem 1 000 tun výbušniny. Pyrotechnici se nyní soustřeďují na dočišťovací práce, hlavně v blízkosti obcí.

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní, asi 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Vláda schválila zvýšení počtu vojáků na 450, areál by měl být neprodyšně uzavřen. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové dnes počet vojáků, kteří se podílejí na střežení areálu, vzrostl na 78. Do pondělí jich tu má být 180, dodala mluvčí.

Vše odstartoval výbuch skladu číslo 16

  • Sklad číslo 16 s přibližně 57 tunami munice vybuchl 16. října
  • 3. prosince pak vybuchl sklad číslo 12 s téměř 13 tunami výbušnin
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group
  • Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci
  • Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia