OBRAZEM: Armáda najíždí do Vrbětic, posílí ostrahu muničních skladů

Vlachovice – Armáda posiluje své působení v okolí areálu muničních skladů ve Vrběticích. Dosud na místě působilo několik desítek vojáků, v pondělí ale vláda schválila nasazení celkem pěti set příslušníků armády. Do Vrbětic proto dnes přijíždí stovka mužů, kteří připraví zázemí pro své kolegy. Ti mají na místo dorazit v následujících dnech.

„V současné době se podílí na ostraze vnějšího bezpečnostního perimetru muničního areálu spolu s policií 66 vojáků. Dnes dorazí asi stovka vojáků s potřebnou technikou, jejich úkolem bude vybudovat potřebné zázemí pro další,“ potvrdila mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

Část vojáků bude bydlet v pevných budovách, další budou ubytovaní ve stanech. „Je třeba si uvědomit, že nepůjde pouze o krátkodobé nasazení, navíc to bude nasazení v zimním období. Musíme proto vybudovat zázemí, aby se měli vojáci kde najíst, napít, umýt, vyspat. Stravování bude zajištěno smluvně, bude jim přivážena teplá strava, jako je tomu již nyní,“ dodala Růžičková.

Lidovky: Zemanovi lidé pomáhali zbrojaři z Vrbětic vyvážet zbraně

Server Lidovky.cz dnes přinesl podrobnosti ohledně obchodu se zbraněmi, který v neděli zmínil v pořadu Otázky Václava Moravce ministr Andrej Babiš (ANO)- více čtěte zde. V roce 2000 měli podle serveru někdejší ministr zahraničí Jan Kavan a jeho náměstek Hynek Kmoníček souhlasit s prodejem zbraní do Konga, na který se tehdy vztahovalo zbrojní embargo. Vývoz nakonec směřoval do Zimbabwe, které Kongu otevřeně pomáhalo, ale na které se žádné embargo nevztahovalo. Obchod tehdy dohodla firma Arms Moravia, jejímž vlastníkem byl Petr Bernatík, jehož syn dnes vede společnost Imex Group. Ta měla v nájmu oba sklady, které ve Vrběticích explodovaly. Jan Kavan dnes patří do neformálního kruhu poradců prezidenta Miloše Zemana, Kmoníček je ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta.

„Počty vojáků po vybudování zázemí během čtvrtka, pátku a soboty budou plynule narůstat, abychom konečného čísla dosáhli v pondělí. Od té chvíle začne i pravidelné střídání a ostraha perimetru,“ uvedl zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiří Baloun, který zodpovídá za nasazení armády ve Vrběticích. Na místě by mělo být v každou chvíli zhruba 200 vojáků, stejný počet je bude střídat. Zázemí budou mít na dvou místech – ve Vrběticích a Haluzicích, každé centrum bude mít na starosti jednu polovinu bezpečnostního perimetru.

„Akce je velice logisticky a technicky náročná, protože se tady bavíme o stovkách vojáků a policistů. Jen pro vaši informaci jsme spočítali, že se na této akci vystřídalo za uplynulé období více než 8 000 příslušníků různých složek,“ upřesnil velitel zásahu a ředitel zlínské policie Jaromír Tkadleček s tím, že poté, co ostrahu posílí armáda, se část policistů vrátí ke své běžné práci.

Pomůže i vojenská technika

Vojáci s sebou přivezou i mobilní velitelství, bezpilotní dron nebo třeba vozidla Pandur. „Ta disponují průzkumnými systémy včetně nočního vidění a termovize, což by mohlo výrazným způsobem zvýšit kvalitu střežení prostoru,“ myslí si Růžičková.

Jiří Baloun opět připustil, že nasazení 450 lidí není pro armádu jednoduché, má totiž zároveň řadu dalších závazků v zahraničních misích i NATO. „Veškeré tyto plány ale samozřejmě upravíme, výcvik přizpůsobíme našemu nasazení zde. To je teď priorita: jak bezpečnost lidí, kteří tu pracují, tak i občanů v přilehlých vesnicích,“ ujistil Baloun.

Příjezd armády lidé z okolních obcí převážně vítají. „Přinese nám to pocit klidu, jistoty a bezpečí,“ věří starosta blízkého Slavičína Jaroslav Končický (ODS). Kromě většího klidu si od armády slibují i větší tržby pro místní obchodníky. Že by měla přítomnost armády nějaký negativní dopad na chod města, si starosta nemyslí. „Jsme na armádu zvyklí. Byla tady kasárna, která jsou zhruba dvanáct let zavřená, takže vojáků tu bývalo hodně,“ uzavřel Končický. Vojáci by měli na místě zůstat do poloviny příštího roku, tak alespoň jejich nasazení schválila vláda.

Ve Vrběticích, místní části Vlachovic na Zlínsku, vybuchl 16. října ze zatím nezjištěných příčin muniční sklad v nájmu firmy Imex Group. Do vzduchu vyletělo přes 50 tun munice. Dva zaměstnanci při výbuchu zahynuli. Sedm týdnů nato vybuchl další sklad s téměř 13 tunami výbušnin. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení.

Po obou výbuších následovala řada menších samovolných detonací munice, kterou výbuch rozmetal do okolí skladu. Naposledy se tak stalo včera dopoledne. Až se z areálu žádný výbuch 9 dní po sobě neozve, pustí se pyrotechnici do jeho čištění a přípravy na odvoz zbylé munice. Policie a armáda zatím střeží bezpečnostní zónu v okolí skladu.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24