ANO v Ostravě chce, aby ČSSD vyměnila obviněného náměstka

Ostrava - Po měsíci vládnutí řeší ostravská trojkoalice, která si za hlavní cíl dala transparentní hospodaření s veřejnými penězi, vážný problém. Zastupitelé hnutí ANO chtějí, aby ČSSD vyměnila náměstka pro dopravu Iva Hařovského a radního Libora Grygara. Hařovský je jedním z dvanácti bývalých radních obvodu Ostrava-Jih obviněných kvůli zakázkám na údržbu zeleně z let 2007 a 2010. Podle policie jednali nehospodárně, když vybrali sdružení firem, které prodražilo péči o zeleň o desítky milionů. V případě, že se potvrdí podezření na zneužívání nemocenských dávek, chce hnutí ANO také odchod radního Libora Grygara.

Náměstek Ivo Hařovský, který je spolu s dalšími bývalými radními Jihu obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, vinu odmítá. Včera uvedl, že proti stíhání podal stížnost a odstoupit nehodlá. Zástupci ČSSD budou o výzvě hnutí ANO k personálním změnám jednat až dnes v podvečer, do té doby ji nechtějí komentovat.

Primátor: Jde o vážné obvinění

Podle primátora není možné takové obvinění náměstka přehlížet. Zvláště v případě koalice, jejímž prvním a hlavním proklamovaným cílem je efektivní a transparentní hospodaření s veřejnými penězi. „Jde o vážné obvinění. I když ctím presumpci neviny, řekl jsem panu Hařovskému, že na jeho místě bych sám odstoupil,“ uvedl primátor. Dodal, že věří, že sociální demokraté se budou situací vážně zabývat a neporuší důvěru v plnění programových cílů koalice. „Pokud by se tak nestalo, tak bychom to museli dál řešit,“dodal.

ANO vyzvalo ČSSD k výměně dvou radních

Vedení ostravského hnutí ANO také požádalo sociální demokraty, aby prověřili podezření, že radní Libor Grygar zneužíval sociální dávky. Pokud by se potvrdilo, přejí si i jeho výměnu. „Pan Grygar je ve stavu dlouhodobě nemocných a vzniklo podezření, že by mohl zneužívat nemocenské dávky. Je samozřejmě nutné to prověřit,“ uvedl Macura.

Grygar: Měl jsem vycházky

Grygar, který pracuje jako elektrikář v městské nemocnici, zneužívání nemocenské odmítá. „Mám kvůli cukrovce dlouhodobé zdravotní problémy. Na všechny akce, kterých jsem se zúčastnil v době nemocenské, jsem však měl vycházky. Ověřoval jsem i u právníka, zda můžu takto postupovat,“ řekl Grygar. Dodal, že během nemocenské měl už třikrát kontrolu a vždy bylo vše v pořádku. Podnět k prošetření dodržování nemocenské podalo opoziční hnutí Ostravak.

Tomáš Macura a Lumír Palyza
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Hnutí ANO vládne Ostravě společně s ČSSD a lidovci. Koalice vznikala velmi těžce. ANO se původně vůči sociálním demokratům vymezovalo. Macura před volbami řekl, že ČSSD by musela projít hlubokou sebereflexí, aby mohla být důvěryhodným partnerem ANO, které chce bojovat proti korupci. Narážel mimo jiné na vztah svého nynějšího náměstka Lumíra Palyzu z ČSSD k obviněnému lobbistovi Martinu Dědicovi, který je podezřelý, že prostřednictvím politiků z ČSSD ovlivňoval veřejné zakázky a bral za to od firem úplatky. Palyza byl jedním z těch, kteří podle policie udržovali s Dědicem nadstandardní kontakty.