Bruntálští asistenti strážníků se osvědčili. Dostali teď práci na delší dobu

Bruntál – Bruntálská radnice zaměstnala čtyři asistenty prevence kriminality, kteří pomáhají ve vyloučených lokalitách obydlených především Romy. Nemají pravomoci strážníků, jejich úkolem je především dohlížet na pořádek, ale také pomáhat lidem uklidňovat konflikty, řešit problémy, komunikovat s úřady. V Bruntále už působili dříve, ale jen krátkodobě. Nyní získalo město z ministerstva vnitra a Evropské unie dotaci, díky které může čtyři asistenty zaměstnat na rok a půl.

„V minulosti se nám asistenti velmi osvědčili. Jsme moc rádi, že je můžeme zaměstnat na delší dobu,“ uvedl mluvčí města Bruntál Jiří Ondrášek. Ze čtyř asistentů jsou dvě ženy – Paulina Toráčová a Denisa Kokyová. V bruntálských ulicích se už pohybují tři čtvrtě roku.

„Ze začátku bylo nejtěžší získat si důvěru lidí. Teď už nás berou a myslím, že nás vnímají pozitivně,“ uvedla Denisova Kokyová, která považuje za základ své práce komunikovat s lidmi. „Lidé tady mají spoustu problémů, které plynou z velké nezaměstnanosti. Na to navazují dluhy. Mnoho rodin je tady hodně zadlužených,“ uvedla Kokyová.

Asistenti chodí do terénu ve dvou směnách. K lokalitám, které mají na starosti, patří ulice U Potoka, Karoliny Světlé, centrum města a okolí bývalých kasáren kolem Dlouhé ulice. „Jsou to problematické lokality, kde častěji dochází k různým přestupkům. Naši asistenti se je snaží eliminovat a preventivně působit na chování tamních lidí,“ vysvětloval mluvčí měst.

Bruntálští asistenti prevence kriminality se osvědčili
Zdroj: ČT24

Ministerstvo vnitra zřídilo v České republice několik desítek míst asistentů prevence kriminality, kteří mají za úkol přispět k sociálnímu začlenění lidí z vyloučených lokalit. Cílem je také najít uplatnění pro obtížně zaměstnatelné lidi z etnických menšin. Asistenti jsou většinou Romové. Funkce se osvědčila v řadě měst, například v Karviné, Frýdku-Místku, v severních Čechách a jinde.