Nevyhovující prostory dětské chirurgie v pardubické nemocnici

Pardubice – Padající omítka, na kterou upozorňují cedule. Ambulance ve sklepě, kam se dostává málo denního světla. Chybějící operační sály. Každodenní realita oddělení dětské chirurgie Pardubické krajské nemocnice, které sídlí v nejstarší budově nemocničního areálu. Budova postavená před více než sto lety už nevyhovuje hygienickým podmínkám a je celkově ve špatném technickém stavu.

Oddělení dětské chirurgie Pardubické krajské nemocnice funguje v těchto nevyhovujících podmínkách už několik let. Přitom je to jediné takto specializované pracoviště v celém kraji. Dušan Korel, mluvčí Pardubické krajské nemocnice, například upozorňuje, že na vyšetřovně dětské chirurgické ambulance je zároveň i kartotéka, což již v dnešních ambulancích vůbec nebývá pravidlem. „Tento prostor již těm moderním trendům a parametrům nevyhovuje,“ říká Dušan Korel.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) vidí věc podobně: „Počínaje čekárnou, přes zákrokové sálky, ordinace – to je všechno v takovém stavu, že si myslím, že už k tomu mělo dojít dávno.“ A ředitel nemocnice Tomáš Gottvald doplňuje, že budova dětské chirurgie sídlí v budově č. 1, což je spolu s vodojemem nejstarší část nemocničního areálu.

Na lůžkovém oddělení dětské chirurgie v Pardubicích momentálně se synem Honzíkem pobývá Kateřina Procházková. Péči personálu si pochvaluje, s prostory a vybavením už je to horší: „Já jako dospělá, když vidím ty železné postele, tak to není dobré na psychiku, zejména pro děti,“ říká Kateřina Procházková.

Podle hejtmana Martina Netolického je dětské chirurgické oddělení v kraji unikátní: „Pardubická krajská nemocnice je spádová i pro další nemocnice ve vybraných oborech a tento je jeden z nich. Proto také se soustředíme na zachování dětské chirurgie a samozřejmě lepší prostory.“

Stěhování do nových prostor je na obzoru

Už brzy by se zázemí dětské chirurgie mohlo změnit. Nemocnice i vedení kraje dětské chirurgii slibují důstojnější prostředí. Celé oddělení se má přestěhovat do pavilonu chirurgických oborů. Tomáš Gottvald, ředitel Pardubické krajské nemocnice, to vysvětluje takto: „Je to i logické umístění vzhledem například k pohotovostním službám, vzhledem k blízkému umístění k operačním sálům, což dnes je velký handicap. Protože musíme děti k operačním výkonům transportovat na operační sály.“

Současnou budovu dětského chirurgického oddělení plánuje vedení nemocnice do budoucna zbourat. „Tam jakákoli rekonstrukce, jakákoli změna znamená obrovské investice, protože pak by to byl vlastně zásah do celé té budovy, do kompletních sítí, inženýrských a ta budova je nerekonstruovatelná,“ dodává ředitel nemocnice Tomáš Gottvald.

Umístění dětské chirurgie do důstojnějších prostor je podle hejtmana Pardubického kraje jednou ze dvou priorit pro rok 2015. Úpravy náhradních prostor, kam by se lékaři a sestry z dětské chirurgie měli stěhovat, budou stát zhruba deset milionů korun. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) k tomu říká: „My do toho chceme dát peníze částečně z avizovaných prostředků z ministerstva zdravotnictví a částečně z vlastních zdrojů Pardubického kraje, protože na toto se velice složitě získávají prostředky z evropských fondů. Takže určitě to budeme sanovat spíše z vlastních zdrojů.“

Přesný termín stěhování dětské chirurgie vedení nemocnice zatím nezná. Stát by se tak ale mělo v první polovině příštího roku. 

Nevyhovující zázemí dětské chirurgie (zdroj: ČT24)