Vykolejený vlak zastavil do úterý rychlíky mezi Plzní a Budějovicemi

Horažďovice (Klatovsko) - Ve stanici Horažďovice předměstí ráno vykolejil nákladní vlak převážející uhlí. Na hlavní trati Plzeň - České Budějovice, která se využívá i k pokračování na Brno, nebudou jezdit rychlíky ani osobní vlaky až do úterý. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, příčinou byla pravděpodobně závada na vagonu. Podrobnosti k náhradní dopravě najdete zde.

Souprava měla dvacet jedna vozů, kolem 09:00 vykolejil čtrnáctý z nich. Zpět na koleje ho dostává jeřáb. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se nehoda stala už před Horažďovicemi ve směru od Plzně a vůz tak mohl poničit i několik kilometrů kolejí. „Místo vykolejení se stále zjišťuje,“ uvedl.

Škoda se bude zřejmě pohybovat v jednotkách milionů korun. Nehodu zřejmě zavinila technická závada na vozidle, konkrétně ukroucený čep na podvozku. „Škody jsou závažnější, než jsme čekali. Jedna výhybka je zničená, druhá částečně a je poškozeno zhruba 200 metrů kolejí,“ řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Trať by měla být zprovozněná během úterý. „A to ještě po jedné koleji, což už ale bude stačit kapacitě dopravy,“ dodal Ptačinský. Do úplného zprovoznění úseku by vlaky projížděly nižší rychlostí. Náhradní autobusová doprava je zajištěna mezi stanicemi Horažďovice předměstí - Pačejov a Horažďovice předměstí - Nezvěstice.